Oleuropein content in olive leaves extract of sponge cake

Document Type: Original article

Authors

1 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Khorasgan Branch, Isfahan, Iran;

2 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran;

3 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran;

4 Department of Food Science and Technology, Faculty of Nutrition and Food Science, Isfahan University, Isfahan, Iran;

Abstract

Background & Aim: Oleuropein has pharmacologic properties and is the main component of olive leaves which is considered to be the most pharmacologic compounds of olive (Olea europaea L.). The aim of this work was to investigate the possible using of the extract of this plant in food industry (sponge cake) in order to take advantage of its medicinal properties. Experimental: Ethanolic extract of olive leaves was added to sponge cake formula (0, 0.5, 1, 1.5, and 2 for 100g flour) and oleuropein content of the samples was determined using HPLC. In addition, the sensory qualities of the samples, such as taste, off flavor, texture, color, odor and overall acceptability were measured by a five point hedonic sensory test which performed by twenty panelists. Results & Discussion: According to the sensory evaluation, no significant difference in respect to taste and off flavor was found between the samples containing 0.5 g of extract and the reference samples. Furthermore, no significant difference was observed between the samples containing 0.5 and 0.2 g extract and reference samples in respect to the texture. On the whole the sample containing 0.5 g extract was the only product that showed to be accepted by the panelists contained 0.003 g (63 ppm) oleuropein was presented. There was no significant difference between the samples, including reference in respect to their protein, fat and mineral contents. Recommended applications/industries: Olive leaves containing oleuropein and rich in phenolic compound having pharmacologic properties could be used in food industry (sponge cake).

Keywords


Article Title [Persian]

اندازه گیری میزان اولئوروپین در کیک اسفنجی حاوی عصاره ی برگ زیتون

Authors [Persian]

  • فریبا عطایی 1
  • جواد کرامت 2
  • محمد حجت الاسلامی 3
  • مریم میرلوحی 4
1 گروه علوم و صنایع غذایی ،دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران
2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
3 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
4 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران؛
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: اولئوروپین ماده اصلی برگ زیتون است که اکثر خواص فارموکولوژیک برگ زیتون مربوط به آن می باشد. هدف اصلی در این پژوهش بررسی امکان به کارگیری برگ زیتون در صنایع غذایی (صنعت کیک) و به دنبال آن استفاده از خواص دارویی آن است. روش تحقیق: در تحقیق حاضر عصاره اتانولی برگ زیتون در سطوح 0، 1/0، 2/0، 3/0، 4/0 گرم (نسبت به 50 گرم آرد) به خمیر کیک اسفنجی افزوده شد و میزان اولئوروپین آن به وسیله دستگاه HPLC اندازه گیری شد، هم­چنین آزمون حسی هدونیک پنج نقطه ای با حضور بیست پنلیست انجام گرفت و صفاتی مانند طعم، پس طعم، بافت، رنگ، بو و پذیرش کلی مورد ارزیابی قرار گرفت نتایج و بحث: طبق آزمون  حسی انجام شده ، نمونه حاوی 1/0 گرم عصاره، از نظر فاکتورهای طعم و پس طعم تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشت؛ علاوه بر آن در مورد فاکتور بافت، نمونه های حاوی 1/0 و 2/0 گرم عصاره از نظر مصرف کننده تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشتند. به طور کلی تنها سطح 1/0 گرم عصاره (به ازای 50 گرم کیک) از نظر مصرف کننده قابل پذیرش بود که در آن 003/0 گرم اولئوروپین موجود بود. هم­چنین از نظر میزان چربی، پروتئین و خاکستر اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. توصیه کاربردی/ صنعتی: برگ زیتون حاوی اولئوروپین به عنوان منبع غنی از مواد فنولیک با خواص دارویی فراوان می­تواند در صنایع غذایی به خصوص کیک استفاده شود.

Keywords [Persian]

  • اولئوروپین
  • عصاره
  • HPLC
  • فارموکولوژیک
اسماعیلی دهج، م.، کاکو، م.، رضوانی، م.، میرحسینی، ج. و مشتاقیون، ح. 1391. اثر آنتی آریتمیک عصاره خوراکی برگ زیتون به مدت زمان آن وابسته است. مجله دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه مازندران، 64:95-57.

جایمند، ک.، رضایی، م.، نجفی، ا. و گلی پور، م. 1388. استخراج و مقایسه میزان اولئوروپین از برگ و گیاه میوه زیتون Olea europaea L در سه استان گیلان، تهران، فارس. فصلنامه پژوهشی، 131(1): 1-8.

پورنورمحمدی، ش.، شریفی­فر، ف.، طالبیان، ا.، خیاطیان، م.، شمسعلی، ر. و مصلحی، ا . 1388. اثر برگ گیاه زیتون بر افزایش انسولین ترشح شده با واسطه گلوکز از جزایر لانگرهانس جدا شده از پانکراس رت . فصلنامه گیاهان دارویی، 28: 38-46.

صابری، م.، بلوریان، و. و کاظمی صالح، د. 1388. تاثیر برگ زیتون بر فشارخون های ملایم تامتوسط و مقاوم به درمان­های معمول فشار خون. فصلنامه گیاهان دارویی، 27:52-59.

مهدیان مهر، ه. و حدادخداپرست، م. 1387. بررسی استفاده از عصاره برگ­های زیتون به عنوان  منبعی از پلی فنل­ها برای پایداری اکسیداتیو و فعالیت آنتی­اکسیدانی روغن های نباتی تجاری، اولین همایش برگزاری روغن زیتون، تهران، اسفند . ص 224-229.

Abu-zaiton, A. And Abu-Albasal, M .A. 2012. Water decoction of olive leaf reduces blood glucose in normal and alloxan diabetic rats. International Conference on Medical, Biological and Pharmaceutical Sciences.,18: 100-102.

Amin, M. E., Virk, P., Elobeid, M. A. R., Almarhoon, Z. M., Hassan, Z. K., Omer, S. A., Merghani, N. M., Daghestani, M. H. and Al Olayan, E. M. 2013. Anti-diabetic effect of Murraya koenigii (L) and  Olea europaea  (L) leaf extracts on streptoz otocin induced diabetic rats. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences., 26(2): 359-365.

Amiot, M. J., Fleuriet, A. and Macheix, J. J. 1986. Importance and evolution of phenolic compounds in Olive during growth and maturation. Journal Agricultural Food Chemistry., 34: 823-826.

Ansari, M., Kazemipour, M. and Fathi, S. 2011. Development of a simple green extraction procedure and HPLC method for determination of oleuropein in olive leaf extract applied to a multi-source comparative study.Iranian Chemical Society., 8: 38-47.

Briante, R., Cara, F. L., Febbraio, F., Patumi, M. and Nucci, R. 2000. Bioactive derivatives from oleuropein by a biotransformation on Olea europaealeaf extracts. Journal of Biotechnology., 93: 109 – 119.

Dekanski, D., Hudomal, S. J., Tadic, V., Markovic, G., Arsic, I. and Mitrovic, D. M. 2009. Phytochemical analysis and gastroprotective activity of an olive leafe extract. Journal of the Serbian Chemical Society., 74(4): 367-377.

European Medicines Agency Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). 2012. Assessment report on Olea europaea L. Available from: http://www.ema.europa.eu.

Haloui, E., Marzouk, B., Marzouk, Z., Bouraoui, A. and Fenina,  N. 2011. Hydroxytyrosol and oleuropein from olive leaves: Potent anti-inflammatory and analgesic activities. Journal of Food, Agriculture & Environment., 9 (3&4): 128-133.

Keskın, D., Ceyhan, N., Uğur, A. and Dbeys, A. 2012. Antimicrobial activity and chemical constitutions of West Anatolian olive (Olea europaea L.) leaves. Journal of Food, Agriculture & Environment., 10(2): 99-102.

Khalil, M. M. H., Ismail, E. H. and El-Magdoub, F. 2010. Biosynthesis of Au nanoparticles using olive leaf extract. Arabian Journal of Chemistry., 5: 431–437.

Malik,  N. S. A. and  Bradford,  J. M. 2006. Changes in oleuropein levels during differentiation and development of floral buds in ‘Arbequina’ olives. Scienta Horticultural., 110: 274-78.

Özkaya, F. D. and Özkaya, M. T. 2011. Oleuropein using as an Additive for Feed and Products used for Humans. Food Processing & Technology., 3: 1-7.

Pereira, A., Marcelino, F., Valentão, P., Andrade,  P., Seabra, R., Estevinho, L., Bento, A. and Pereira, J.  2007. Phenolic Compounds and Antimicrobial Activity of Olive (Olea europaea L.  Cv. cobrançosa) leaves. Molecules., 12:1162-1153.

Silva, S., Gomes, L., Leitão, F., Coelho, A. V. and Vilas Boas, L. 2006.  Phenolic compounds and antioxidant activity of Olea europaea L. fruits and leaves. Food Science and Technology International., 12(5):385–396.

Tayoub, G., Sulaiman, H., Hssan, A. H. and Alorfi, M. 2012. Determination of oleuropein in leaves and fruits of some Syrian olive varieties.International Journal of Medicinal and Aromatic Plants., 3: 428-433.