Document Type : Original article
Authors
1 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran;
2 Department of Medicinal Plants, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran; Medicinal Plants Program, Collage of Natural Science, University of Massachusetts, Amherst, USA;
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی در قالب طب سنتی برای درمان بیماریها و مصارف دیگر در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی از دیر باز مورد توجه بودهاست. با توجه به خواص درمانی گلپر برفی (.Heracleum lasiopetalum Boiss)، مورد (Myrtus communis L.) و آویشنکرمانی (Thymus carmanicus Jalas) این تحقیق با هدف بررسی عملکرد و ترکیبات شیمیایی اسانس آنها انجام گرفت. روش تحقیق: اسانسهای سرشاخه گلدار آویشن کرمانی جمع آوری شده از ارتفاعات کرمان، برگهای مورد و میوه گلپر برفی (کرسوم) جمع آوری شده از استان چهارمحال و بختیاری به روش تقطیر با آب استخراج شدند و سپس به روش گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تجزیه شدند. نتایج و بحث: عملکرد اسانس حاصل ازبرگ مورد معادل 56/0 میلی لیتر در 100 گرم ماده خشک، آویشن کرمانی با 60/1 میلی لیتر در 100 گرم ماده خشک و گلپر برفی به میزان 35/0 میلی لیتر در 100 گرم ماده خشک بودند. در اسانس برگ مورد ترکیبات مونوترپن های هیدروکربنه و اکسیژنه، در اسانس اندام هوایی آویشن ترکیبات مونوترپن های اکسیژنه (ترکیبات فنلی) و در اسانس میوه گلپر برفی ان آلکان ها عمده ترین ترکیبات شیمیایی شناسایی شده بودند. توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به وجود ترکیبات مونوترپن به ویژه در اسانس های مورد و آویشن کرمانی توصیه میشود تحقیقات بیشتری در خصوص خواص درمانی و کاربرد آنها به عنوان مواد طبیعی ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی در صنایع غذایی انجام شود.
Keywords [فارسی]