Essential fatty acids extracted from Portulaca oleracea L. leaves

Document Type: Original article

Authors

Department of Chemistry, Science Faculty, Golestan University, Gorgan, Iran;

Abstract

Background & Aim: Purslane (Portulaca oleracea L.), belongs to the Portulacaceace family, grows in many parts of Iran. Results of previous studies were indicated purslane is a rich source of essential fatty acids of omega-3 and omega-6.  Portulaca oleracea is a widespread weed, being the eighth common plants of the world. The Aim of current study was to compare the essential fatty acids composition in two populations of Portulaca oleracea from Gorgan and Sardasht regions.
Experimental: The oil of purslane leaves was extracted by Soxhlent apparatus using petroleum ether. Extracted oil was change into methyl ester, before analysis by gas chromatography.
Results & Discussion: The total fat contents of Gorgan and Sardasht populations were 4.71% and 4.81%, respectively. In both populations, three the essential fatty acids were detected. Linolenic acid, ranged from 105.43 to 148.97 mg FA/g, linoleic acid ranged from 30.13 to 39.31 mg FA/g, and the lowest was recorded for Arashidonic acid which ranged from 5.16 to 8.30 mg FA/g for the Gorgan and Sardasht populations, respectively.
Industrial and practical recommendations: The oil and the essential fatty acids content of purslane leaves in the Sardasht population were higher than the Gorgan population. Since the oil and essential fatty acid content were affected by different climatic and cultivation factors, the western province of Iran is better suited for cultivation of medicinal plants having great oil and essential fatty acid contents.

Keywords


Article Title [Persian]

استخراج و تعیین مقدار اسیدهای چرب ضروری در برگ گیاه خرفه (Portulaca oleracea L)

Authors [Persian]

  • ژیلا اصغری
  • سهره علی محمد زاده
  • محسن مظاهری تهرانی
گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، دانشکده علوم، گروه شیمی
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) یک گونه خودرو از خانواده پورتولاکاسه است که در اغلب مناطق ایران می‌روید. بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، این گونه منبعی غنی از اسیدهای چرب ضروری امگا-3 و امگا-6 می‌باشد. خرفه از لحاظ گستردگی، هشتمین گیاه متداول در دنیا می‌باشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه‌ی میزان اسیدهای چرب ضروری در نمونه‌های دو جمعیت گرگان و سردشت می‌باشد.
روش تحقیق: روغن موجود در برگ گیاه خرفه از طریق دستگاه سوکسله و با استفاده از حلال پترولیوم اتر استخراج شد. اسیدهای چرب قبل از تزریق به کروماتوگرافی گازی، جهت بررسی کمی و کیفی، به متیل استر تبدیل شدند.
نتایج و بحث: میزان روغن استخراج شده برای نمونه گرگان و سردشت، به ترتیب 73/4% و 81/4% برای نمونه‌‌ی گرگان و سردشت بود. در هر دو نمونه سه اسید چرب ضروری شناسایی شد که بیشترین مقدار مربوط به لینولنیک اسید، به میزان 43/105 و 97/148 (میلی‌گرم اسیدچرب به گرم روغن)، پس از آن لینولئیک اسید به میزان 13/30 و 31/39 (میلی‌گرم اسیدچرب به گرم روغن) و کمترین مقدار مربوط به آراشیدونیک اسید به میزان  16/5  و 30/8 (میلی‌گرم اسیدچرب به گرم روغن)، به ترتیب برای نمونه گرگان و سردشت بود.
توصیه کاربردی/صنعتی: نتایج حاصل نشان می دهد که میزان اسیدهای چرب ضروری در نمونه سردشت بیشتر از نمونه گرگان می‌باشد که بیانگر آن است که میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب روغن خرفه ممکن است تحت تاثیر شرایط آب و هوایی محل رویش آن باشد.

Keywords [Persian]

  • خرفه اسیدهای چرب ضروری لینولنیک اسید لینولئیک اسید

امید بیگی، ر، 1388. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. چاپ پنجم، جلد اول، انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد، 347 صفحه

قهرمان، ا. 1375 . فلور رنگی ایران. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.

مظفریان، و.، 1375، فرهنگ نام­های گیاهان ایران، فرهنگ معاصر.   

 

Berry, E. M. and Hirsch, J. 1986. Does dietary Linolenic acid influence blood pressure? Am. J. Clin. Nutr., 44: 336 - 340.

Bhatty, R. S. and Cherdkiatgumchai P. 1990. Compositional analysis of laboratory prepared and Commercial samples of linseed meal and of hull isolated from flax.  J. Oil Chem. Soc. 67: 79 - 84.

 Galli, C., Simopoulos, A.P. and Tremoli, E., eds., 1994. Fatty acids and lipids: biological aspects. World Rev Nutr Diet., 75:1–197.

Chan, K., Islam, M.W., Kamil, M., Radhakrishnan, R., M.N.M., Bibullah M. and Attas A. 2000. The analgesic and anti-inflammatory effects of Portulaca oleracea L. subsp.Sativa (Haw.) Celak. J. Ethnopharmacol., 73: 445–451.

Cunnane, S.C., Ganguli, S., Menard, C., Lied, A.C., Hamadeh, M. J., Wolever, T.M. and Jenkins, T.M. 1993. High α-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum L.): Some nutritional properties in humans. Br. J. Nutr., 69: 443 - 53.

Cunnane, S.C., Hamadeh, M. J. and Liede, A. C. 1995. Nutritional attributes of traditional Flaxseed in healthy young adults.  Am. J. Clin. Nutr., 61: 62 - 8.

Davis, W. 2008. Averting Arrhythmias with Omega-3 Fatty Acid. Life Extension Magazine. Available web: http://www.lef.org/magazine.

Denis, L., Morton, M. S. and Griffiths, K. 1999. Diet and its preventive role in prostatic disease. Eur. Urol., 35: 377- 87.

Desmond, G., Mortley, Jun-Hyun Oh, Damicca S. Johnson, Conrad K. Bonsi and Walter A. Hill.2012. Influence of harvest intervals on growth responses and fatty acid content of purslane (Portulaca oleracea). Hort. Sci., 47:437-439.

Guil, J.L., Torija, M.E., Gimenez, J. J., Rodrigez, I. 1996. Identification of fatty acid in edible wild plants by gas chromatography. J. Chromatogr. A. 719: 229-235.

Li, D., Yee, J.A., Thampson, L.U. and Yan, L.," Dietary upplementation with secoisolariciresinol diglycoside (SDG) reduces experimental etastasis of melanoma cells in mice. Cancer Lett., 142: 91- 6.

Liu, P., Howe, P., Zhou, Y.F., Xu, Z.Q., Hocart, C. and Zhang, R. 2000. Fatty acids and β-carotene in Australian purslane (Portulaca oleracea L.) varieties. J. Chromatogr. A., 893: 207-213.

Lorgeril, M., Salen, P. and Martin, J.L.1998. Mediterranean dietary pattern in a randomized trial: Prolonged survival and possible reduced cancer rate. Arch. Intern. Med., 158: 1181-7.

Metcalf, L.C., Shmitz, A.A. and Pelka, J.R., 1996. Rapid preparation of methyl esters from lipid for gas chromatography analysis. Anal. Chem., 38: 514-515.

Odlhav, B., Beekrum, S., Akula, U. and Baijnath, H. 2007. Preliminary assessment of nutritional value of traditional leafy vegetables in KwaZulu-Natal, South Africa, J. Food Compos. Anal., 20: 430-435.

Oliveira, I., Valentao, P., Lopez, R., Andrade, P.B., Beuto, A. and Pereira, J. 2009. Phytochemical characterization and radical scavenging activity of (Portulaca oleracea L.) leaves and stems. Michrochem. J., 92: 129-134.

Palaniswamy, U.R., McAvoy, R. and Bible, B., 1997. Omega-3-fatty acid concentration in Portulaca oleraceae L. is altered by the source of nitrogen in hydroponics solution. Hort. Sci., 32: 462-463.

Rashed, A.N., Afifi, F.U. and Disi, A.M. 2003. Simple evaluation of the wound healing activity of a crude extract of Portulaca oleracea L growing in Jordan in musculus JVI-1. J. Ethnopharmacol., 88: 131–136.

Salisbury, E. 1961. Weeds and aliens. Collins, London. 384.

Simopoulos, A.P., Norman, H.A. and Gillaspy, J.E. 1995. Purslane in human nutrition and its
potential for world agriculture. World Rev. Nutr. Diet., 77: 47-74.

Simopoulos, A.P., Norman, H.A., Gillaspy, J.E. and Duke, J.A. 1992. Common purslane: a source of omega-3 fatty acids and antioxidant. J. Am. Nutr. Diet., 11: 374- 382.

Thompson, L.U., Rickard, S.E., Orcheson, L.J. and Seidl, M.M.1996. Flaxseed and its lignin and components mammary tumor growth at a rate stage of carcinogenesis. Carcinogenesis., 17: 1373- 6.

Yazici, I., Türkan, I., Sekmen, A.H. and Demiral, T. 2007. Salinity tolerance of purslane (Portulaca oleracea L.) is achieved by enhanced antioxidative system, lower level of lipid peroxidation and proline accumulation. Env. Exp. Bot., 61: 49–57.