Document Type: Original article
Authors
1 Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran;
2 University of Payame Noor, Isfahan Branch, Isfahan, Iran;
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
مقدمه و هدف: گلماهور (Verbascum songaricum) گیاهی است چندساله علفی متعلق به تیره گل میمون و یکی از گیاهان دارویی است که در مناطق مختلف به نام های علف خرگوش، خرگوشک، گلماهور و علف ماهور مشهور است. هدف از این مطالعه اثرات شرایط محیطی بر خصوصیات فیتوشیمیایی برگهای گل ماهور برای استخراج مواد موثره میباشد.
روش تحقیق: این تحقیق در پنج مکان مرتعی به ترتیب شامل درهحوض، قهیز، سمیرم (اصفهان)، قلعه قدم و دنا (کهگیلویه و بویراحمد) انجام گرفت. گیاه مذکور در تیرماه 1390 در مرحله گلدهی از مکانهای مختلف جمعآوری گردید. عصاره برگ به روش هضم استخراج گردید. سپس جهت شناسایی ترکیبات آن از روش گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی استفاده شد.
نتایج و بحث: نتایج نشان داد که ترکیباتی همچون کتون و الکل در مراتع قهیز، سمیرم و دنا بیشتر از دره حوض و قلعه قدم بود. در رویشگاه اول (دره حوض و قلعه قدم) ترکیبات هیدروکربن و آمین بیشترین میزان بودند که ممکن است متوسط دمای بیشتر مناطق باعث افزایش این ترکیبات شده است. عوامل اکولوژیکی نظیر درصد رس خاک، تبخیر و تعرق، حداکثر درجه حرارت و طول دوره خشکی اثرات بیشتری بر میزان ترکیبات به خصوص در مناطق دره حوض و قلعه قدم داشته است.
توصیه کاربردی/صنعتی: باتوجه به نتایج این تحقیق پیشنهاد میشود با توجه به شناخت برخی خصوصیات اکولوژیکی گیاه گل ماهور می توان زمینه های را برای کشت و تولید وسیع تر آن در زمینه دارویی و صنعتی فراهم کرد.
Keywords [Persian]