Effect of different levels of Boswellia serrata Triana & Planch on immune responses of broilers chicks

Document Type: Original article

Authors

1 Department of Animal Nutrition, Faculty of Agriculture, Khorasgan Branch, Islamic Azad ‎University, Khorasgan (Isfahan), Iran;

2 Department of Pharmacology, Isfahan Medical of University, Isfahan, Iran;

Abstract

Introduction & Aim: The aim the present study is to examine the effects of Boswellia serrata Triana & Planch on (immune response) performance and carcass characteristic in broiler chicks. 
Experimental: In this study, 360 one day old chicks (Ross 308) were allocated to six treatments with four replicates in a completely randomized design for a six week period. Treatments consisted of the basal diet supplemented with 0.0 (control), 0.1, 0.15, 0.2, 0.3 and 0.5% B. serrata.
Results & Discussion: The findings showed that feed intake of broilers fed control diet was significantly (p<0.05) higher than broilers fed 0.50% B. serrata in the grower period, also weight gain of broilers fed control diet was significantly (p<0.05) higher than broilers fed 0.30 and 0.50% B. serrata in the starter and grower period, but feed conversion ratio of broilers fed 0.50 % B. serrata was significantly higher than broilers fed control diet in the grower period. Application diet containing 0.15% of B. serrata led to the best feed conversion ratio in the total period, while the differences were not statistically significant. Percentage of gizzard to body weight, intestinal and seca length of broiler fed diet containing 0.5% of B. serrata was significantly (p<0.05) higher than broiler fed control diet.





Industrial and practical recommendations: Although it has some positive effects on immune system of all creatures, according to the findings of this study, using Boswellia serrata especially in first period of broiler chicks, is not recommended and it needs more research.

Article Title [Persian]

تأثیر سطوح مختلف کندر (Boswellia serrata Triana & Planch) بر برخی از پاسخ‌های ایمنی در جوجه‌های گوشتی

Authors [Persian]

  • سید نورالدین طباطبایی 1
  • مهرداد مدرسی 1
  • فریبرز معطر 2
  • اکبر پیرستانی 1
  • احسان تولاییان 1
1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران؛
2 دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و شرکت گل دارو، اصفهان، ایران؛
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کندر (Boswellia serrata Triana & Planch.) در جیره غذایی بر برخی از پاسخ‌های ایمنی جوجه‌های گوشتی تحقیق حاضر ‏انجام شد. ‏ روش تحقیق: در این آزمایش از تعداد 360 قطعه جوجه گوشتی یک­روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کامل تصادفی شامل 6 تیمار و ‏‏4 تکرار برای ‏هر تیمار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار، به مدت 42 روز (از سن یک روزگی) استفاده شد که تیمارها شامل ‏یک جیره پایه آزمایشی و سطوح ‏‏0، 1/0، 15/0، 2/0، 3/0 و 5/0 درصد پودر کندر برای هر دوره آزمایش بود. واکسیناسیون ‏طبق برنامه انحام گردید. در سن 18، 30 و 42 روزگی ‏از 4 قطعه جوجه در هر تکرار از سیاه­رگ بال آن­ها خون‌گیری و ‏گسترده خونی تهیه گردید. بعد از جداسازی سرم تیتر آنتی‌بادی علیه ویروس ‏نیوکاسل، آنفولانزا، آلومین و گلوبولین ‏اندازه‌گیری شد. در سن 42 روزگی 2 قطعه جوجه از هر تکرار کشتار و نسبت وزن طحال و ‏بورس‌فابرسیوس به وزن زنده ‏مجاسبه شد. نتایج و بحث: نتایج نشان داد که تیتر آنتی بادی تولیدی بر علیه واکسن نیوکاسل و آنفولانزا از روند خاصی پیروی نکرده است، اما تیتر ‏آنتی بادی ‏تولیدی بر علیه تزریق گلبول‌های قرمز شسته شده گوسفندی و هم­چنین وزن نسبی بورس فابریسیوس و طحال به ‏وزن زنده در تمام ‏تیمارهای دریافت کننده کندر بالاتر از تیمار شاهد بود. با مصرف کندر نسبت هتروفیل به لنفوسیت کاهش ‏اما نسبت آلبومین به کلوبولین ‏افزایش یافت، بنابراین کندر می‌تواند به دلیل اثر تحریک کنندگی بر تکثیر و افزایش ‏لنفوسیت‌ها، ماکروقاژها و ایجاد ایمنی هومورال و ‏هم­چنین خاصیت ضد التهابی این گیاه، باعث کاهش نسبت هتروفیل به ‏لنفوسیت، بزرگ شدن طحال و بورس گردیده باشد. توصیه کاربردی /صنعتی: علی رقم همه تاثیرات مثبت کندر بر سیستم ایمنی سایر موجودات، اما با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش استفاده از کندر به خصوص در دوره آغازین جوجه‌های گوشتی توصیه نمی‌شود و استفاده از آن نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

Keywords [Persian]

  • ‎ آلبومین آنفولانزا گلوبولین لنفوسیت نیوکاسل کندر
پور رضا ج. 1379. تغذیه مرغ. ترجمه. چاپ دوم. ویرایش سوم. جلد اول. انتشارات ارکان. 354 صفحه. ‏

قاسمی پیربلوطی،  ع. 1388. گیاهان دارویی و معطر "شناخت و بررسی اثرات آن­ها". چاپ اول. انتشارات دانشگاه آزاد ‏اسلامی واحد شهرکرد. 541 صفحه.‏

Bruneton, J. 1999. Pharmacognosy, phytochemistry, medicinal plants. 2nd Edition, Paris: ‎Lavasier Pad, 1119 pp. ‎

Camarda, L. Dayton, T. Di Stefano, V. Pitonzo, R. and Schillaci, D. 2007. Oleogum resin ‎essential oils from Boswellia spp. (Burseraceae): chemical composition analysis and ‎antimicrobial activity. Journal of Analytical, Environmental and Cultural Heritage Chemistry., 97: 837- 844‎‏.‏‎ ‎

Dekebo, A. Zewdu, M. and Dagne, E. 1999. Volatile oils of frankincense from Boswellia papyrifera. Bulletin of the Chemical Society of Ethiopia., 13: 93- 96.‎

Frank, M.B. Yang, Q. Osban, J. Azzarello, J.T. Saban, M.R Ashley, R.A. Welter, J.C. Fung, ‎K.M. and Lin, H.K. 2009. Frankincense oil derived from Boswellia carteri induces tumor ‎cell specific cytotoxicity. BMC Complementary and Alternative Medicine., 9(6).

Pungle, P. Banavalikar, M. Suthar, A. Biyani, M. and Mengi, S. 2003. Immunomodulatory ‎activity of boswellic acids of Boswellia sata Roxb. Indian Journal of Experimental Biology., 41: 1460-1462. ‎

Reddy, G. K. Chandrakasan, G. and Dhar, S.C. 1989. Studies on the metabolism of ‎glycosaminoglycans under the influence of new herbal anti- inflammatory agents. ‎Biochemical Pharmacology., 38: 3527-3534.‎‏ ‏

SAS Institute. 2000. SAS/STAT User’s Guide. Version 8. SAS Inst. Inc., Cary, NC.‎

Sharma, M.L. Kaul, A. Khajuria, A. Singh, S. and Singh, G.B. 1996. Immunomodulatory activity ‎of boswellic acids (Pentacyclic triterpene acids) from Boswellia serrata. Phytotherapy Research, 10: 107-112. ‎

Singh, S. Khajuria, A. Taneja, S.C. Johri, R.K. Singh, J. and Qazi, G.N. 2008. Boswellic acids: A ‎leukotriene inhibitor also effective through topicalapplication in inflammatory disorders. ‎Phytomedicine, 15: 400-407.‎

Trease, G.E. and Evans, W.C. 1996. Pharmacognosy. 14th Edition, London, WB Saunders Co.  ‎Ltd,  326 pp.