Document Type : Original article
Authors
1 Department of Animal Nutrition, Faculty of Agriculture, Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Khorasgan (Isfahan), Iran;
2 Department of Pharmacology, Isfahan Medical of University, Isfahan, Iran;
Abstract
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف: به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کندر (Boswellia serrata Triana & Planch.) در جیره غذایی بر برخی از پاسخهای ایمنی جوجههای گوشتی تحقیق حاضر انجام شد. روش تحقیق: در این آزمایش از تعداد 360 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کامل تصادفی شامل 6 تیمار و 4 تکرار برای هر تیمار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار، به مدت 42 روز (از سن یک روزگی) استفاده شد که تیمارها شامل یک جیره پایه آزمایشی و سطوح 0، 1/0، 15/0، 2/0، 3/0 و 5/0 درصد پودر کندر برای هر دوره آزمایش بود. واکسیناسیون طبق برنامه انحام گردید. در سن 18، 30 و 42 روزگی از 4 قطعه جوجه در هر تکرار از سیاهرگ بال آنها خونگیری و گسترده خونی تهیه گردید. بعد از جداسازی سرم تیتر آنتیبادی علیه ویروس نیوکاسل، آنفولانزا، آلومین و گلوبولین اندازهگیری شد. در سن 42 روزگی 2 قطعه جوجه از هر تکرار کشتار و نسبت وزن طحال و بورسفابرسیوس به وزن زنده مجاسبه شد. نتایج و بحث: نتایج نشان داد که تیتر آنتی بادی تولیدی بر علیه واکسن نیوکاسل و آنفولانزا از روند خاصی پیروی نکرده است، اما تیتر آنتی بادی تولیدی بر علیه تزریق گلبولهای قرمز شسته شده گوسفندی و همچنین وزن نسبی بورس فابریسیوس و طحال به وزن زنده در تمام تیمارهای دریافت کننده کندر بالاتر از تیمار شاهد بود. با مصرف کندر نسبت هتروفیل به لنفوسیت کاهش اما نسبت آلبومین به کلوبولین افزایش یافت، بنابراین کندر میتواند به دلیل اثر تحریک کنندگی بر تکثیر و افزایش لنفوسیتها، ماکروقاژها و ایجاد ایمنی هومورال و همچنین خاصیت ضد التهابی این گیاه، باعث کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت، بزرگ شدن طحال و بورس گردیده باشد. توصیه کاربردی /صنعتی: علی رقم همه تاثیرات مثبت کندر بر سیستم ایمنی سایر موجودات، اما با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش استفاده از کندر به خصوص در دوره آغازین جوجههای گوشتی توصیه نمیشود و استفاده از آن نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
Keywords [فارسی]