Document Type : Original article
Authors
1 Associate Professor, Department of Anatomy, Yazd University of Medical Sciences, Yazd, Iran
2 ACECR Higher Education Institute, Yazd, Iran
3 Research and Treatment for Infertility Center , Yazd University of Medical Sciences, Yazd, Iran
4 Assistant Professor, Department of Pathology Yazd University of Medical Sciences, Yazd, Iran
5 Assistant Professor, Department of Pharmacology, Yazd University of Medical Sciences, Yazd, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف: گیاه Boiss. Onosma stenosiphon یا زنگولهای لوله باریک از خانواده گاوزبان میباشد. در گذشته این گیاه برای درمان بریدگیهای سطحی پوست مورد استفاده قرار میگرفته و تاکنون خواص درمانی این گیاه در کتب گیاهان دارویی ذکر نشده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر پماد تهیه شده از این گیاه بر میزان بهبود سطح زخم ناشی از سوختگی درجه دو در ناحیه پشت و نیز بیضه موش صحرائی میباشد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی24 سر موش صحرایی نژاد ویستار به صورت تصادفی به 3 گروه تجربی(21 سر) و 1 گروه شاهد (3 سر) تقسیم شدند. سوختگی درجه دو بهصورت یکنواخت درناحیه پشت در پهلوی راست و چپ و نیز پوست بیضه راست تمام موشها ایجاد گردید. برای درمان زخمهای ناشی از سوختگی در سه گروه تجربی، از پماد پودر گیاه مذکور استفاده شد. جهت بررسی تغییرات بافتی در بهبُود زخمها، به ترتیب در روزهای 7، 14 و 21 روز پس از سوختگی، هر بار تعداد 7 سر موش از هر گروه انتخاب شده و پس از کشتن، از محل سوختگی طرف راست (تحت درمان با پماد) و طرف چپ (بدون استعمال پماد) و نیز بافت بیضه نمونه برداری و با روش هماتوکسلین – ا ئوزین رنگ آمیزی شدند. سپس نمونهها با نمونه های تهیه شده از موش صحرایی شاهد به صورت کیفی از نظر میزان آسیب و بهبود بافت در ناحیه پشت و تغییرات در بافت بیضه مقایسه گردیدند.
نتایج و بحث: در هفته اول بعد از سوختگی تغییرات هیستوپاتولوژیک یکسان در اپیدرم نمونههای پوست بدون مصرف پماد و در نمونه های پوست با مصرف پماد مشاهده شد ولی این تغییرات درهر دو گروه تقریباً یکسان بود. درهفته دوم، اپیدرم تا حدودی ترمیم شده بود و در درم سطحی نیز التهاب نفوذ سلولهای آماس تک هستهای و فیبروز دیده شد. در هفته سوم، اپیدرم بهطور کامل بازسازی شد و التهاب در ناحیه درم پوست از بین رفته بود و فقط فیبروز ناحیه ای که قبلاً نکروزه بود به چشم میخورد.
توصیه کاربردی / صنعتی: در زمان مورد مطالعه سطح ترمیم و درصد التیام بافت سوخته شده در نمونههای تحت درمان با پماد گیاه زنگولهای باریک و نمونههای شاهد هیچ تغییر معنی داری به دست نیامد. همچنین، پماد مذکور هیچ نوع اثر سوئی بر بافت بیضه و سلولهای اسپرم آن نداشت.
Keywords [فارسی]