Document Type : Original article
Author
Professor, Islamic Azad University, Branch Parand, Tehran, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Author [فارسی]
مقدمه و هدف: دانههای ریحان ( (Ocimum basilicum L.منبعی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع بوده و مقدار زیادی موسیلاژ نیز تولید میکنند. این مطالعه به منظور مقایسه میزان و نوع اسیدهای چرب غیراشباع موجود در ریحان متعلق به ده جمعیت مختلف به مرحلهی اجرا درآمد.
روش تحقیق: بذرهای جمعآوری شده از این گیاه در شرایط گلخانه در سه تکرار کشت شدند و در نهایت روغن بذرهای جمع آوری شده و بذرهای به دست آمده از گیاهان کشت شده به طور جداگانه استخراج و تبدیل به متیل استر گردیدند، سپس ترکیبهای اسید چرب روغن بذرها توسط کروماتوگرافی گازی تعیین شدند.
نتایج و بحث: نتایج نشان داد که بالاترین میزان روغن کل در بین تمام جمعیتهای محلی و آزمایشگاهی در جمعیت آزمایشگاهی اردبیل (98/28 درصد وزنی) و کمترین میزان آن (25/17 درصد وزنی) در جمعیت محلی آذربایجان غربی 2 مشاهده گردید. همچنین بالاترین میزان اسید پالمتیک (81/34 مول درصد) در جمعیت آزمایشگاهی کرمانشاه و کمترین میزان آن (05/2 مول درصد) در جمعیت آزمایشگاهی کرمان مشاهده شد. از طرفی بالاترین مقدار اسید استئاریک (56/7 مول درصد) در جمعیت آزمایشگاهی اهواز و کمترین آن (42/1 مول درصد) در جمعیت وحشی اردبیل مشاهده شد و بالاترین میزان اسید اولئیک (81/22 مول درصد) در جمعیت آزمایشگاهی قم و کمترین آن (10/11 مول درصد) در جمعیت محلی آذربایجان غربی 2 مشاهده گردید. بالاترین میزان اسید لینولئیک (60/25 مول در صد) در جمعیت آزمایشگاهی آذربایجان غربی 1 و کمترین آن (55/15 مول درصد) در جمعیت آزمایشگاهی کرمانشاه مشاهده شد. بالاترین میزان اسید لینولنیک (89/53 مول درصد) در جمعیت محلی آذربایجان غربی1 و کمترین آن 08/28 مول درصد در جمعیت آزمایشگاهی کرمانشاه مشاهده شد. به طورکلی چنین به نظر میرسد که بذر جمعیتهای مختلف ریحان دارای مقدار زیادی از اسیدهای چرب غیر اشباع و مقدار کمی از اسیدهای چرب اشباع هستند.
توصیه کاربردی/ صنعتی: بذر جمعیتهای محلی ریحان متعلق به نواحی شمالیتر ایران با آب و هوای معتدل دارای مقادیر بیشتری اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیر مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک میباشد که این اسیدهای چرب دارای کاربردهای دارویی، صنعتی، بهداشتی و آرایشی فراوانی هستند. بنابراین انتخاب جمعیتهای محلی شمال کشور با هدف تولید اسید چرب غیراشباع توصیه میشود.
Keywords [فارسی]