Document Type : Original article
Author
Research Assistant Department of Clinical Pharmacy and Pharmacy practice, School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Isfahan University of Medical Sciences
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Author [فارسی]
مقدمه و هدف: با توجه به اثرات جانبی و تأثیر کم برخی داروهای شیمیایی بر بعضی بیماریها، اغلب مردم به گیاه درمانی و طب مکمل روی آوردهاند. در این مقاله نگرش بیماران در خصوص درمان با گیاهان دارویی با داروهای شیمیایی مقایسه شد و برآوردی از تعداد بیماران که مصرف گیاهان دارویی را به داروهای شیمیایی ترجیح می دهند، انجام شد.
روش تحقیق: مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی به روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامهای بود. پرسشها شامل خصوصیات و نوع بیماری بیماران بود. معیار، مطالعه بیماران استان اصفهان بود که برای درمان به مطبها و مراکز درمانی مراجعه میکردند. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه، تعداد 247 نمونه مورد نیاز برآورد گردید.
نتایج و بحث: براساس تجزیه دادهها، 37% بیماران تأثیر داروهای گیاهی را بهتر از داروهای شیمیایی دانستند، در حدود 21% از بیماران داروهای شیمیایی را بهتر دانستند و بقیه یعنی 42% در این خصوص نظری نداشتند. 67% از بیماران ساکن شهرستانها و روستاها و 33% از ساکنین شهر اصفهان به گیاه درمانی اعتقاد داشتند. به علاوه نسبت زنان به مردان 69% به 31% بود، البته بیشتر مردان اظهار داشتند که به ندرت به پزشک مراجعه کرده و بیشتر خود درمانی میکنند. از نظر تحصیلات با توجه به کم بودن بیماران باسواد از بین نمونهها تفاوت معنی دارو قابل قیاسی در این خصوص به دست نیامد.
توصیه کاربردی: چون داروهای شیمیایی در درمان بعضی بیماریها موفق نبوده و از طرفی خیلی از مردم به درمان با گیاهان علاقه دارند، میتوان با بررسی و رفع موانع موجود و ادغام درمان با داروهای گیاهی و شیمیایی، بیماران را معالجه نمود.
Keywords [فارسی]