Document Type : Original article
Authors
Professor of Researches Institute of Forest and Rangeland, Karaj, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف: گیاه Anthemis hyalina DC. که از خانواده ستاره آسا (Asteraceae) و تیره فرعی Radiae می باشد، دارای گونه های مختلفی است. با توجه به اهمیت گونههای این خانواده از لحاظ بومی بودن و ارزش دارویی و غذایی آن، بررسی ترکیبهای مهم موجود در گیاه و اسانس آن در اولویت کاری ما قرار گرفت. بنابراین، در این تحقیق به بررسی کمی و کیفی اسانس گونه .Anthemis hyalina DC که در ایران رویش دارد، پرداختیم.
روش تحقیق: جمع آوری گیاه مذکور از استان قزوین در سال 1387 انجام گرفت. پس از آماده سازی و خشک کردن سرشاخه گلدار گیاه در آزمایشگاه و اسانس گیری، به روش تقطیر با آب نسبت به بررسی ترکیبهای موجود در گیاه اقدام شد.
نتایج و بحث: بازده اسانس در اندام گیاه 05/0 درصد، تعیین گردید. سپس نمونه اسانس توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه قرار گرفتند. ترکیبهای عمده در سرشاخه گلدار عبارتند از : a-terpinene ( 5/58 درصد)، trans-chrysanthenyl acetate (3/5 درصد) و b-calacorene (4 درصد) می باشد.
توصیه کاربردی/صنعتی: البته در پی بررسی های قبلی روی گونههای این خانواده به خصوص گونه های Anthemis تغییر در میزان ترکیبهای عمده در آنها مشاهده شده است. از اینرو، این تحقیق از اهمیت خاصی برای صنایع غذایی و دارویی خواهد داشت.
Keywords [فارسی]