The study of antioxidant potential of Morus alba L. leaves extract

Document Type: Short communication

Authors

1 Department of Toxicology, Faculty of Veterinary, Tehran University, Iran

2 Department of Clinical Pathology, Faculty of Veterinary, Tehran University, Iran;

Abstract

Background & Aim: Applications of synthetic antioxidant in food have side effects. In present study, the antioxidant potential of Morus alba leaves, as natural antioxidant, was screened with cupric ion reducing assay (CUPRAC assay) and inhibition of lipid peroxidation. The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of Morus alba leaves.
Martial & Methods: The first, total antioxidant activity of Morus alba leaves was determined in two phase; water and methanol extracts by CUPRAC assay and compared with Rosmarinus officinals extract as positive control. In second step, methanol extract of Morus alba leaves was evaluated by lipid peroxidation inhibition of lipids in egg-yolk. CuSo4 induced this lipid peroxidation.
Results & Discussion: In CUPRAC assay, Morus alba leaves have antioxidant activity more Rosmarinus officinals. In addition, the methanol extracts of Morus alba leaves can inhibit lipid peroxidation of lipid in egg-yolk. There was significant difference (p ≤ 0.05) between groups.
 Conclusion: Our results indicated that Morus alba leaves are a good source of natural antioxidants.

Keywords


Article Title [Persian]

ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ درخت توت سفید (.Morus alba L)

Authors [Persian]

  • پریسا صدیق آرا 1
  • عباس برین 2
1 دانش آموخته دکتری تخصصی سم شناسی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2 استاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران؛
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: امروزه به سبب عوارض جانبی آنتی اکسیدان های سنتتیک، تمایل به استفاده از آنتی  اکسیدان های طبیعی به ویژه با منشأ گیاهی افزایش یافته است. در این مطالعه فعالیت آنتی اکسیدانی برگ درخت توت مورد بررسی قرار گرفته شد.
روش تحقیق: در ابتدا با توجه به اینکه خاصیت آنتی کسیدانی اکلیل کوهی (Rosmarrnus Officinalis L.) به اثبات رسیده است، این گیاه به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. عصاره آبی و الکلی رزماری و برگ توت با آزمون ارزیابی احیا یون مس مورد بررسی قرار گرفت. سپس میزان مهار لیپید پراکسیداسیون چربی های زرده تخم مرغ توسط توسط عصاره الکلی برگ توت در سه غلظتmg/L  2/0 و 2 و20 توسط آزمون تیوباربیتوریک اندازه گیری شد.
نتایج و بحث: یافته های آزمایش نشان داد که قدرت احیا عصاره توت در دو فاز آبی و الکلی از رزماری بیشتر است. هم­چنین میزان لیپید پراکسیداسیون در سیستم زرده تخم مرغ در دو گروه mg/L 2 و 20 به طور معنی داری کاهش یافت.
توصیه کاربردی /صنعتی: با توجه به نتایج این بررسی عصاره برگ درخت توت دارای توان آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه ای جهت استفاده در صنعت غذا است.
 

Keywords [Persian]

  • درخت توت آنتی اکسیدان لیپید پراکسیداسیون رادیکال های آزاد
Apak, R., Guclu, K., Ozyurek, M., Celik, S.E. 2008. Mechanism of antioxidant capacity assays and the CUPRAC assay. Microchimica Acta. (160):413-419.

Arabshahi, S., Devi, D.V., Urooj, A. 2007. Evaluation of antioxidant activity of some plant extracts and their heat, Ph and storage stability. Food Chem. (100):1100-1105.

Arzi, A., Zahedi, S., Ghanavati, J. 2001. Effect of Morus alba leaf extract on streptozocin-induced diabetes in mice. Ahvaz journal of medical science. 2001; (30):20.

Atawodi, S.E. 2005. Antioxidant potential of African medicinal plants. Afr J of biotechnology. 2005; (4):128-133.

Blount, J. D., Houston, D.V. 2000. Why egg yolk is yellow. Tree; (15):47-49.

Demir, H., Acik, L., Burcu Bali, E., Koc, L.Y., Kaynak, G. 2009. Antioxidant and antimicrobioal Solidayo Virga-aurea L. extracts. Afr J of Biotechnology.; (8):274-279.

Kahkonen, M., Hopia, A.I., Vuorela, H.J., Rauha, J.P., Pihlaja, K., Kujla, T.S., Heinonen, M. 1999. Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. J. Agric. Food Chem. (47):3954-3962.

Koksal, E., Gulcin, I. 2008. Antioxidant activity of cauli flower. Turk J Agric; (32):65-78.

Oku, T., Yamada, M., Nakamura, M., Sadamori, N., Nakamura, S. 2006. Inhibitory effects of extractives from leaves of Morus alba on human and rat small intestinal disaccharidase activity.  British journal of nutrition (95): 933-938.

Palasuwan, A., Soogarun, S., Lertlum, T., Pradniwat, P., Wiwanitkit, V.  2006. Inhibition of Heinz body induction in an in vitro model and total antioxidant activity of medicinal thai plants. Asian Pacific J Cancer Prev. (6):458-463.

Sakanaka, S., Tachibana, Y. Active oxygen scavenging activity of egg-yolk protein hydrolysates and their effects on lipid oxidation in beef and tuna homogenates. Food Chem. 2005; (95):243-249.

Sattayasai, J., Tiamkao, S., Puapairoj, P. 2007. Biphasic effects of Morus alba leaves green tea extract on mice in chronic forced swimming model. Phytotherapy Research. 2007; (22):487-492.

Sicinska, P., Bukowska, B., Michalowicz, J., Duda, W. 2006. Damage of cell membrane and ant-oxidative system in human erythrocytes incubated with microcystin-LR in vitro. Toxicon.; (47):387-397.

Takahiko, A., Koichi, T., Hiromi, O., Hironori, T. 2004. Maltase, sucrase and ALPHA-amylase inhibitory activity of Morus leaves extract. Food preservation science (30): 223-229.