Document Type : Original article
Authors
1 Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Department of Animal Science, Isfahan, Iran;
2 Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Young Researchers Clubs, Isfahan, Iran
3 Department of Pharmacognosy, Medical University of Isfahan, Isfahan, Iran;
4 Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Department of Basic Science, Isfahan, Iran;
5 Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Department of Food Technology, Isfahan, Iran;
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف: این آزمایش جهت ارزیابی تأثیر سطوح مختلف سرخارگل در مقایسه با یک آنتی بیوتیک (فلاووفسفولیپول) در فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم خون جوجه های گوشتی انجام شد. روش تحقیق: در این آزمایش 240 جوجه گوشتی یک روزه (راس 308) وزن شدند و به صورت تصادفی به 5 تیمار، با 4 تکرار شامل 12 جوجه اختصاص داده شدند. 5 تیمار شامل: 1. جیره پایه، 2. جیره پایه حاوی آنتی بیوتیک (5/4 میلی گرم فلاووفسفولیپول بر کیلوگرم جیره)، 3. جیره ی پایه حاوی 5 گرم پودر اندام هوایی سرخارگل در کیلوگرم جیره، 4. جیره پایه حاوی 10 گرم پودر اندام هوایی سرخارگل در کیلوگرم جیره، 5. جیره پایه حاوی 25/0 گرم عصاره سرخارگل در کیلوگرم جیره، بودند. میزان فلاونول –o – گلیکوزید تام بر حسب کورستین در پودر اندام هوایی و عصاره اندازه گیری شد و فلاونول –o – گلیکوزید تام بر حسب کورستین در جیره حاوی 5 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره و جیره حاوی عصاره مساوی بود. در 42 روزگی نمونه خون گرفته شد و جهت اندازه گیری فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم خون مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج و بحث: نتایج نشان داد استفاده از 10 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره بالاترین فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم را در مقایسه با دیگر گروه ها داشت. عصاره الکلی نیز فعالیت ضد اکسیدانی بالاتری در مقایسه با گروه کنترل و آنتی بیوتیک داشت، اما این تفاوت معنی دار نبود. استفاده از 5 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره باعث افزایش فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم نسبت به گروه های کنترل، آنتی بیوتیک و عصاره ی الکلی گردید، اما این تفاوت معنی دار نبود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که استفاده از 10 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم خون را در جوجه های گوشتی بهبود بخشید. توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به خطر به وجود آمدن جمعیت های میکروبی مقاوم به آنتی بیوتیک در اثر استفاده مداوم از آنتی بیوتیک ها در جیره ی دام و با توجه به نتایج حاصله از این آزمایش و سایر مطالعات می توان از پودر سرخارگل به عنوان یک جایگزین برای آنتی بیوتیک در جیره ی غذایی طیور استفاده نمود.
Keywords [فارسی]