Document Type : Original article
Authors
1 Payam Noor University, Gorgan Branch, Gorgan, Iran
2 Department of Medicinal Plants, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran;
3 Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran;
4 Department of Microbiology, Medical University of Gorgan, Gorgan, Iran;
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف: در طول تاریخ بشری، بسیاری از بیماری های عفونی به طور سنتی با داروهای گیاهی درمان شده اند، به طوری که امروزه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه داروهای گیاهی نقش اصلی را در درمان اولیه ایفا میکنند. این مطالعه نیز با توجه به تنوع زیستی گیاهان در استان گلستان به منظور بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره الکلی، آبی و جوشانده تعدادی گونه از گیاهان دارویی استان علیه سویههای بالینی و استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس حساس و مقاوم به متی سیلین و مقایسه بین آن ها و نیز تعیین گیاه مناسب جهت مطالعات بعدی انجام شده است. روش تحقیق: در این تحقیق عصاره الکلی به روش پرکولاسیون و عصاره آبی با استفاده از دستگاه بنماری و جوشانده نیز به روش جوشاندن تهیه شد. بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره گیاهان علیه سویههای MRSA و MSSA به روش انتشار در آگار و به کمک دیسک صورت گرفت و هر آزمون سه بار تکرار گردید. خاصیت ضدباکتریایی عصارهها با هم مقایسه گردید. سپس با استفاده از روش حداقل غلظت بازدارنده از رشد (MIC) تعیین شد. نتایج و بحث: از بین 23 گونه گیاهی مورد بررسی عصاره اتانولی سیاهدانه Nigella sativa ، اکالیپتوس Eucalyptus globulus ، گل راعی Hypericum perforatum ، انار Punica granatum ، گز Tamarix aphylla، زرشکBerberis vulgaris ، درمنه Atremisia dracunculus و اسپند Peganum harmala در روش انتشار دیسک بهترین اثر را نشان دادند و در بررسی عصاره آبی گیاهان بهترین اثر مربوط به عصاره آبی گیاهان انار، درمنه و اکالیپتوس و در مورد جوشانده گیاهان بهترین اثر ضدباکتریایی مربوط به جوشانده گیاهان انار، اکالیپتوس، درمنه، زرشک و گز میباشد. به طور کلی عصارهی الکلی گیاهان اثر ضدباکتریایی بهتری را نسبت به سایر عصارهها نشان دادند و در همه موارد اثر ضدباکتریایی عصارهها با آنتیبیوتیک و وانکومایسین که به عنوان شاهد در نظر گرفته شده بود، مقایسه گردید که در مورد گیاهان مؤثر در اکثر موارد تأثیر ضدباکتریایی آن ها بیش از وانکومایسین 30 میکروگرمی بوده و در اغلب گیاهان فعالیت ضدباکتریایی آنها علیه سویههای MRSA بیش از MSSA بود و در ارزیابی MIC ، پوست میوه انار و پائینتر از سایر انواع عصارهها بود(MIC=0.01 mg/ml). توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به اثر ضد باکتریایی بسیار خوب تعیین اثرات بالینی آن ها در طرحهای تجربی ضروری است. در نهایت عصاره ی پوست انار در دو روش بررسی، دارای خاصیت ضد باکتریایی مناسبی استافیلوکوکوس اورئوس بود.
Keywords [فارسی]