Effects of safflower oil on FBS and lipid profile in alloxan induced diabetic rats and its mechanism

Document Type: Original article

Authors

1 Department of Biology, Faculty of Sciences, Isfahan University, Isfahan, Iran

2 Department of Biology, Izeh Branch, Islamic Azad University, Izeh, Iran

3 3Department of Biology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

Abstract

Background & Aim: Diabetes mellitus often has been referred to as a syndrome of disordered metabolism, usually due to a combination of hereditary and environmental causes, resulting in abnormal of high blood sugar levels (hyperglycemia). Nowadays, no-drug treatments (medicinal plants) are novel therapeutic approaches in the treatment of diabetes. Experimental: This study aimed at assessing the effect of Carthamustinctorius L oil on the blood glucose and lipid profile in diabetic rats. Eighteen male rats were divided into 3 groups as follows: control, diabetes treated with glibenclamide and diabetes treated with 200 mg/kg b.wt safflower oil. Diabetes was induced in rats by intraperitoneal administration of single dose of alloxan monohydrate (120 mg/kg body weight). The oil of (Carthamustinctorius L.) at a dose of 200 mg/kg b.wt was administered every other day to the diabetic rats for a period of 30 days. Results: The results show that the safflower oil exhibited significant hypoglycemic and hypolipidemic effect in hyperglycemic rats. In fact, phenolic compounds and free fatty acids in safflower oil play an important role in regulating animal insulin secretion response and glucose homeostasis.

Keywords


Article Title [Persian]

اثر روغن گلرنگ بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی شده با آلوکسان و مکانیزم آن

Authors [Persian]

  • پریوش رحیمی 1
  • محبوبه سترکی 2
  • منیر ویودی 3
1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2 گروه زیست شناسی، واحد ایذه، دانشگاه آزاد اسلامی، ایذه، ایران
3 گروه زیست شناسی، فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: دیابت ملیتوس اغلب به عنوان یک سندروم ناهنجاری متابولیسمی شناخته می شود، که معمولا بدلیل ترکیبی از عوامل ارثی ومحیطی رخ می دهد که منجر به افزایش غیر عادی میزان قند خون(هیپرگلیسمی) میشود.امروزه، استفاده از درمان‌های غیردارویی (گیاهان دارویی) رویکرد جدیدی در کنترل بیماری‌ دیابت است.  هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر روغن گلرنگ بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موش‌های صحرایی دیابتی بود.  روش تحقیق: در این تحقیق 18 سر موش صحرایی نر در سه گروه شش تایی تقسیم شدند: کنترل ، دیابتی تیمار شده با گلی بن کلامید و دیابتی تیمار شده با روغن ‌گلرنگ به میزان 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن. برای دیابتی کردن، از آلوکسان به میزان 120 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق درون صفاقی استفاده شد.  روغن ‌گلرنگ به میزان 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن روزانه در یک دوره زمانی 30 روزه استفاده شد.  نتایج و بحث:نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که روغن ‌گلرنگ به‌طور معنی‌داری دارای اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک در موش های صحرایی دیابتی بوده است. در واقع، ترکیبات فنولی و اسیدهای چرب روغن گلرنگ نقش مهمی در تنظیم ترشح انسولین  و هموستازی گلوکز ایفا می کنند.

Keywords [Persian]

  • روغن گلرنگ
  • قند خون
  • آلوکسان
  • دیابت
  • Carthamustinctorius L
Arslan, B., Kucuk, M. 2005. In: VIth International Safflower Conference (Ed. Esendal E.), Istanbul, Turkey., 167−174

Asgarpanah, J., Kazemivash, N. 2013.  Phytochemistry, pharmacology and medicinal properties of Carthamustinctorius L. Chin J Integr Med., 19(2): 153-129.

Berraaouan, A., Abid, S., Bnouham, M. 2013. Antidiabetic Oils. Curr Diabetes Rev.. 9(6): 499-505

Ashraduzzaman, M., AshrafulAlam, Md., Khatun, SH., Banu, SH., Absar. N. 2011.  Vignaunguiculata Linn. Walp. seed oil exhibiting antidiabetic effects in alloxan induced diabetic ratsMalay J Pharm Sci., 9(1): 13–23

Glugliano, D., Ceriello, A., Esposito, K. 2008 .Glucose metabolism and hyperglycemia.Am J ClinNutr.,  87(1): 217-222

Gravena, C., Mathias, P. C. and Ashcroft, S. J. H. 2002.Acute effects of fatty acids on insulin secretion from rat and human islets of langerhans. J. Endocrinol., 173: 73–80

Hanhineva, K., Torronen, R., Bondia-Pons, I., Pekkinen, J., Kolehmainen, M., Mykkanen, H., Poutanen, K. 2010. Impact of dietary polyphenols on carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci., 31; 11(4): 1365-1402.

Ibrahim, A., Natrajan, S., Ghafoorunissa, R. 2005. Dietary trans-fatty acids alter adipocyte plasma membrane fatty acid composition and insulin sensitivity in rats. Metabolism., 54(2):240-246.

Kaleem, M., Medha, P., Ahmed, Q.U., Asif, M and Bano, B. 2008. Beneficial effects of a nonasquamosa extract in streptozotocin-induced diabetic rats. Singapore Med J., 49(10): 800-804.

Kumar, R., Balaji, S., Uma, T.S., Sehgal, P.K. 2009.  Fruit extracts of Momordicacharantia potentiate glucose uptake and up-regulate Glut-4, PPAR gamma and PI3K. J Ethnopharmacol., 126:533–537.

Lahlou, M. 2004. Methods to study the phytochemistry and bioactivity of essential oils.Phytother Res. 18:435-438.

Lai, M.C., Teng, T.H., Yang, C. 2013. The natural PPAR agonist linoleic acid stimulated insulin release in the rat pancreas. J Vet Med Sci., 75(11):1449-1454.

Lecour, S., Lamont, K.T.2011.Natural polyphenols and cardio protection. Mini Rev Med Chem., 11:1191–1199.

Louei Monfared, A., Salati, A.P. 2013.  Effects of Carthamustinctorius L. on the ovarian histomorphology and thefemale reproductive hormones in mice.AJP., 3( 2): 171 - 177

Lyra, R.M., Oliveria, L. and Cavalcanti, N. 2006. Prevention of type 2 diabetes mellitus ArqBras.Endocronol metabolism., 50: 239-249.

Maithili, V., Dhanaba, S.P., Mahendran,S., Vadivelan, R.2011.  Antidiabetic activity of ethanolic extract of tubers of Dioscoreaalata in alloxan induced diabetic rats. Indian J Pharmacol., 43(4): 455–459

Malviya, N., Jain, S., Malviya, S. 2010. Antidiabetic potential of medicinal plants.Acta.Pol.Pharm., 67(2):113-118

Olatunde, A., Joel, E.B., Tijjani, H., Obidola, S.M., Luka, C.D. 2014.Anti-diabetic Activity of Aqueous Extract of Curcuma longa(Linn) Rhizomein Normal and Alloxan-Induced Diabetic Rats. Researcher., 6(7): 58 - 65

Park, C.E., Kim, M.J., Lee, J.H., Min, B.I., Bae, H., Choe, W. 2007.  Resveratrol stimulates glucose transport in C2C12 myotubes by activating AMP-activated protein kinase. Mol Med., 39:222–229

Patel, D.K., Prasad, S.K., Kumar, R,, Hemalatha, S. 2012. An overview on antidiabetic medicinal plants having insulin mimetic property. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine., 320-330.

Pitts, S.J., Thomson, C.I. 2003. Analysis and classification of common vegetable oils. J Forensic Sci., 48(6):1293-1297

Pearl, S., Bowers, J., Reyes-Chin-Wo, S., Michelmore, R., Burke, M. 2014. Genetic analysis of safflower domestication.BMC Plant Biology., 14(43): 1471-2229

Rivellese, A. A. and Lilli, S. 2003. Quality of dietary fatty acids,insulin sensitivity and type 2 diabetes. Biomed.Pharmacother. 57: 84–87.

Samreen, R. 2009.  Diabetes mellitus.Scientific Research and Essay., 4(5):367-373

Sasidharan,S., Chen, Y., Saravanan,D.,Sundram, K. M., Yoga Latha, L.  2011. Extraction, Isolation and Characterization of Bioactive Compounds from Plants' Extracts. Afr J Tradit Complement Altern Med. 8(1): 1–10

Seok-Yeong, Y.u., Young-Jun , Lee., Jong-Dai Kim, Suk-Nam, Kang., Seong-Kap, Lee., Jung-Young, Jang., Hyo-Ku, Lee., Jeong-Ho, Lim., Ok-Hwan, Lee. 2013. Phenolic Composition, Antioxidant Activity and Anti-Adipogenic Effect of Hot Water Extract from Safflower (Carthamustinctorius L.) Seed. Nutrients.. 5(12): 4894–4907

Stoclet, J.C., Chataigneau, T., Ndiaye, M., Oak, M.H., El Bedoui, J., Chataigneau, M. 2004. Vascular protection by dietary polyphenols. Eur J Pharmacol., 500: 299–313

Tadera, K., Minami, Y., Takamatsu, K., Matsuoka, T. 2006.  Inhibition of alpha glucosidase and alpha-amylase by flavonoids. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo)., 52:149–153

Tahranim, A.A., Piya, M.K., Kennedy, A., Barnett, A.H. 2010. Review. Glycemic control in type 2 diabetes: targets and new therapies. Pharmacol Ther., 125(2):328-361

Thomas, J.E., Foody, J.M. 2007.  The pathophysiology of cardiovascular disease indiabetes mellitus and the future of therapy.  J Cardiometab Syndr., 2:108–113

Yin, P., Zhao, S., Chen, S., Liu, J., Shi, L., Wang, X., Liu, Y., Ma, C. 2011.Hypoglycemic and hypolipidemic effects of polyphenols from burs of Castaneamollissima Blume. Molecules., 16:9764–9774

Zhang, B., Kang, M., Xie, Q., Xu, B., Sun, C., Chen, K., Wu, Y. 2007.AnthocyaninsfromChinese bayberry extract protect β cells from oxidative stress-mediated injury via HO-1 upregulation. J Agric Food Chem., 59:537–545

Ziarati, P., Asgarpanah, J.,Kianifard, M. 2012.  The essential oil composition of Carthamustinctorius  L. flower growing in Iran. African J Biotech. 11(65): 12921- 12924.