Chemical Composition of the Volatile Fraction of Perovskia abrotanoides and Nepeta glomerulosa. Growing Wild in Iran by Different Extraction Methods

Document Type: Short communication

Authors

Department of Chemistry, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Abstract

Background & Aim: Essential oils are isolated from different sections of plants such as flowers, seeds, leaves, stems and roots. Essential oils are applied extensively in producing of perfumes, cosmetics, foods, beverages and confectioneries and as ingredients of disinfectants and insecticides. Experimental: Essential oil are obtained by several isolation methods, such as hydrodistillation (HD), steam distillation (SD), solid phase micro extraction (SPME), microwave assisted distillation (MAD) and solvent free microwave extraction (SFME). Hydrodistillation, solvent free microwave extraction (SFME) and solid phase microextraction (SPME) methods has been applied to extraction of essential oil from Perovskia abrotanoides and Nepeta glomerulosa growing in Iran. Results & Discussion: Camphor (15.2, 15.50 and 9.02%), 1,8-cineole (15.03, 14.21 and 9.87%) and §-carene (6.4, 7.19 and 9.78%) were the main compounds in the Perovskia abrotanoides essential oil, respectively.  Geraniol(12.74%) and β-caryophyllene (10.05%) identified by hydrodistillation whereas carvacrol (70.52%) and β-caryophyllene (4.13%) identified by solvent free microwave extraction that were the main compounds in the Nepeta glomerulosa essential oil. Industrial and practical recommendations: Hence, it can be High amount of sesquiterpenes and low quantity of hydrocarbon monoterpenes were identified in each essential oil.

Keywords


Article Title [Persian]

بررسی ترکیب شیمیایی و اجزاء فرار در گیاه برازمبل و پونه سای انبوه رشد یافته به صورت وحشی در ایران با روشهای مختلف

Authors [Persian]

  • پرویز آبرومند آذز
  • کامبیز لاریجانی
  • نرجس کلانتری
گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: اسانس از قسمتهای مختلف گیاه شامل گلها، دانه ها، برگها و ریشه جداسازی می شود. از این اسانسها به طور گسترده در تولید عطر، لوارم آرایشی بهداشتی، مواد غذایی، نوشیدنیها و شیرینی جات استفاده می شود. به علاوه به عنوان یک جزء در ترکیبات ضدعفونی کننده و حشره کشها کاربرد دارند. روش تحقیق: اسانس با استفاده از چندین روش مانند تقطیر آبی، تقطیر با بخار، استخراج فاز جامد، تقطیر به همراه ماکروویو و استخراج بدون حلال توسط ماکروویو  استخراج می شوند که در این تحقیق از روشهای تقطیر آبی، استخراج بدون حلال توسط ماکروویو و استخراج فاز جامد جهت استحصال اسانس از برازمبل و پونه سای انبوه پرورش یافته در ایران استفاده شد. نتایج و بحث: کامفور (با مقادیر 2/15%، 5/15% و 02/9% در سه روش ذکر شده)، 1,8-cineole(با مقادیر 03/15%، 21/14% و 87/9%) و §-carene( با مقادیر 4/6%، 19/7% و 78/9%) مهمترین ترکیبات شناسایی شده در اسانس برازمبل بودند. Geraniol با مقدار 74/12% و β-caryophyllene با مقدار 05/10% در اسانس به دست آمده از روش تقطیر آبی شناسایی شدند در حالیکه carvacrol با میزان 52/70% و β-caryophyllene با میزان 13/4% در روش استخراج بدون حلال توسط ماکروویو مشاهده شدند و از جمله مهمترین ترکیبات در اسانس پونه سای انبوه بودند.

Keywords [Persian]

  • برازمبل
  • پونه سای انبوه
  • تقطیر با آب
  • استخراج بدون حلال با مایکروویو
Adams, R.P. 2004. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/ Quadrupole Mass   Spectroscopy, Carol Stream, IL, USA Allured Publishing Corp.

Golmakani, M.T., Rezaei, K. 2008. Comparison of microwave-assisted hydrodistillation with the traditional hydrodistillation method in the extraction of essential oils from Thymus vulgaris L. Food Chemistry., 109:925–930. http://dx.doi.org /10.1016/j.foodchem.2007.12.084

Aberoomand Azar, P., Zare, K., Saber-Tehrani, M., Jafari Kokhedan, A.,Vafaei, A., Nekoei, M., Larijani, K. 2013. Chemical Composition of the Essential Oil from Nepeta macrosiphon Boiss. Growing Wildin Iran by Different Extraction Methods and Studies on the Quantitative Relationship Between the Retention Indices of Essential Oils and their Molecular Structures, Asian Journal of Chemistry., 25:4741-4746. http://dx.doi.org/10.14233/ajchem.2013.14079

Lucchesi, M.E., Chemat, F., Smadja, J. 2004. Solvent-free microwave extraction of essential oil from aromatic herbs: comparison with conventional hydro-distillation. Journal of Chromatography A., 1043:323- 327. http://dx.doi.org /10.1016/j.chroma.2004.05.083

Lucchesi, M.E., Smadja, J., Bradshaw, S., Louw, W., Chemat, F. 2007. Solvent free microwave extraction of Elletaria cardamomum L.: A multivariate study of a new technique for the extraction of essential oil. Journal of Food Engineering., 79: 1079-1086.  http://dx.doi.org /10.1016/j.jfoodeng.2006.03.029

Jaafari, M.R., Hooshmand, M.R., Samiei, S., Hosseinzade, H. 2007.  Evaluation of leishmanicidal effect of Perovskia abrotanoides Karel. root extractby in vitro leishmanicidal assay using promastigotes of Leishmania major.  Pharmacology Online., 1:299-303.

Mozaffarian, V. 1996. A Dictionary of Iranian Plant Names. Tehran, Iran, Farhang Moaser Pub. Co.

Ruiz, J.A., Quilez, J., Mestres, M., Guasch, J. 2003. Solid-Phase Microextraction Method for Headspace Analysis of Volatile Compounds in Bread Crumb. Cereal Chemistry Journal., 3: 255-259. http://dx.doi.org/10.1094/CCHEM.2003.80.3.255

Rustaiyan, A., Nadji, K. 1999. Composition of the essential oils of Nepeta ispahanica Boiss. and Nepeta binaludensis Jamzad from Iran. Flavour Fragrance Journal., 14:35-37. http://dx.doi.org /10.1002/(SICI)1099-1026(199901/02)

Sairafianpour, M., Christensen, J., Staerk, D., Budnik, B.A., Kharazmi, A., Bagherzadeh, K. 2001. Leishmanicidal,  Antiplasmodial, and Cytotoxic Activity of Novel Diterpenoid 1,2-Quinones from Perovskia abrotanoides:  New Source of Tanshinones. Journal of natural products., 64, 1393-1397. http://dx.doi.org/10.1021/np010032f