Document Type : Original article
Authors
1 Department of Aquatic Animal Health and Diseases, Iranian Fisheries Research Center, Tehran, Iran
2 Department of Aquatic Animal Health and Diseases, Caspian Sea Ecology Research Center, Sari, Iran
3 Department of Food and Drug, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
4 Department of Health and Food Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Shahrekord, Shahrekord, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف: با افزایش مقاومت عوامل بیماریزا در ماهی نسبت به داورهای شیمیایی، استفاده از گیاهان دارویی با خواص ضد میکروبی ضروری به نظر میرسد. در این مطالعه ترکیبات شیمیایی بخشهای هوایی اسانس بومادران وحشی پرورش یافته در رشتهکوههای زاگرس (جنوب غربی ایران) تعیین و خواص ضد میکروبی آن بر روی باکتریها و قارچهای بیماریزای شایع در ماهی مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق: در این مطالعه، خواص ضد میکروبی اسانس بومادران علیه پنج باکتری شامل استرپتوکوکوس اینیائی، یرسینیا راکری، ویبریو آنگوئیلاروم، آئروموناس هیدروفیلا و سودوموناس آئروجینوزا و چهار قارچ بیماریزای: ساپرولگنیا، فوزاریوم سولانی، کاندیدا آلبیکنز و آسپرژیلوس فلاوس مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین، ترکیبات تشکیل دهنده اسانس بومادران با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیف سنج جرمی (GC/MS) تعیین شد. نتایج و بحث: بازده اسانس جمع آوری شده از استان چهارمحال و بختیاری 63/0% بود. مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس بومادران شامل: 8-1 سینئول (2/25%)، کامفور (9/18%)، لینالول (9/6%)، بارنئول (7/5%) و آرتیمزیا (3/4%) بود. همه میکروارگانیسمهای مورد مطالعه نسبت به اسانس بومادران حساسیت بیشتری را نسبت به آنتی بیوتیکهای کنترل نشان دادند. بشترین خواص ضد باکتری و ضدقارچی بومادران به ترتیب علیه باکتری یرسینیا راکری (با قطر هاله مهار رشد 4/25 میلیمتر) و قارچ کاندیدا آلبیکنز (25 میلیمتر) مشاهده شد. این در حالی است که کمترین حساسیت نسبت به باکتری استرپتوکوکوس اینیائی (4/16 میلیمتر) و قارچ آسپرژیلوس فلاوس (14 میلیمتر) مشاهده شد. علاوه بر این، حداقل غلظت مهار کنندگی رشد (MIC) اسانس مورد مطالعه در محدوده 125 تا 800 میکروگرم/ لیتر تعیین شد که قادر به مهار رشد باکتریها و قارچهای بیماریزای منتخب بود. توصیه کاربردی/صنعتی: نتایج این تحقیق نشان دهنده آن است که اسانس بومادران میتواند به عنوان یک منبع بالقوه جدید و موثرتر از آنتی بیوتیکهای تجاری در صنعت آبزیان مورد استفاده قرار گیرد. هر چند که، انجام مطالعات بیشتر به منظور خالص سازی، جداسازی و تعیین ترکیبات دارای خواص ضد میکروبی اسانس بومادران ضروری به نظر میرسد.
Keywords [فارسی]