Evaluation of two methods of manual and mechanized harvesting Echium Amoenum L. and determine the most appropriate method of harvesting

Document Type: Original article

Authors

1 Young Researchers and Elite Club, Takestan Branch, Islamic Azad University, Takestan, Iran

2 Mechanics of Agricultural Machinery &Teacher Heraz Extension and Technology Development Center (Capic)-

3 Young Researchers and Elite Club, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran

Abstract

Borage herbs, wild herbs and is one year with significant economic value are highly regarded local market Due to the high economic value of borage any study to improve the quality of harvest and increase product seems necessary, Two Rahim Abad (GILAN) district in the province Eshkourat the highest level of production as the location of choice, and studies of the factors in determining the best way to harvest borage done, Location and climatic characteristics and parameters measured included plant height, height of flower, plant spacing, colors, flowers, field capacity, accuracy and speed in manual and mechanized methods of harvesting and harvesting costs; The results showed that both the mean density of seven plants per square meter, the average plant height and total height of the match between 9/476 mm and 2/15 mm, respectively measurements; Hand-picked farm capacity in approximately 1/0 kg borage varies in time and is expected to field capacity in mechanized harvesting between 3/0 to 4/0 kg per hour borage Influenced by the density of field capacity, operator skill, the roughness of the area and is Cost per kilogram to about 800 thousand riyals borage manual method and automated method are predicted to be between 300 and 400 thousand riyals; The results indicate that the accuracy and speed of harvest mechanization methods than Manual method is higher, according to the results of the study can be stated that mechanized methods, More appropriately than in the style of hand-picked harvest borage and development of mechanized harvesting methods to increase the acreage of crop production.

Keywords


Article Title [Persian]

بررسی و ارزیابی دو شیوه برداشت دستی و مکانیزه گل گاو زبان (Amoenum Echium) و تعیین مناسب ترین شیوه برداشت

Authors [Persian]

  • عادل رنجی 1
  • حمید آقا گل زاده 2
  • محدثه پورعلی اشکلک 3
  • محمد مهدی امیری خوریه 1
1 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تاکستان، ایران
2 مکانیک ماشینهای کشاورزی – مدرس مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز (کاپیک)
3 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، لاهیجان، ایران
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: گل گاو زبان گیاهی دارویی، خودرو، علفی و یک ساله می باشد که با ارزش اقتصادی چشمگیر بسیار مورد توجه بازار داخلی است، با توجه به ارزش اقتصادی بالای گل گاو زبان هرگونه مطالعه در جهت بهبود برداشت و افزایش کیفیت این محصول ضروری به نظر می رسد، در این تحقیق دو منطقه رحیم آباد و اشکورات در استان گیلان به علت بیشترین سطح تولید به عنوان مکان های مورد بررسی انتخاب، و مطالعات مربوط به عوامل مؤثر در تعیین بهترین شیوه برداشت گل گاو زبان صورت پذیرفت. روش تحقیق: صفات و پارامترهای مورد ارزیابی شامل عوامل مکانی و اقلیمی، ارتفاع گیاه، ارتفاع گل، فاصله بین بوته ها، رنگ گل، ظرفیت مزرعه ای، دقت و سرعت در برداشت و هزینه برداشت در دو روش دستی و مکانیزه بودند؛ نتایج نشان داد که در این دو منطقه میانگین تراکم بوته، بالای هفت بوته در متر مربع بوده است. نتایج و بحث: میانگین ارتفاع گیاه و ارتفاع گل در بین کل اندازه گیری ها به ترتیب476/9میلیمتر و15/2میلیمتر است، ظرفیت مزرعه ای در برداشت دستی حدود1/0کیلوگرم گل گاو زبان در ساعت متغیر است و پیش بینی می گردد ظرفیت مزرعه ای در برداشت مکانیزه بین3/0تا 4/0کیلوگرم گل گاو زبان در ساعت باشد که میزان ظرفیت مزرعه ای متأثر از تراکم کشت، مهارت اپراتور، میزان ناهمواری های موجود در منطقه و ... است، هزینه برداشت به ازاء هر کیلو گل گاو زبان به روش دستی حدود 800 هزار ریال و پیش بینی می گردد به روش مکانیزه بین 300 تا 400 هزار ریال باشد، و لازم به ذکر است نتایج بیان می کند که دقت و سرعت در برداشت در روش مکانیزه نسبت به روش دستی بیشتر است. توصیه کاربردی/ صنعتی:  با توجه به نتایج به دست آمده از دو منطقه مورد مطالعه می توان بیان کرد که روش مکانیزه، شیوه ای مناسب تر نسبت به شیوه برداشت دستی در برداشت گل گاو زبان است و توسعه برداشت به شیوه مکانیزه سبب افزایش سطح زیر کشت و تولید محصول می شود.

Aghagolzadeh, H., Ranji, N., Ranji, A., and Karimi, H. 2011. Expanding culture of Echium Amoenum in Rodsar-Eshkevarat, a step to economic and social development. First Eshkevar national congress. Guilan University. Rasht. Guilan.

Irving, H., Shames. 1992. Mechanics of Fluids volume 1. Translation. Paghohesh Pub.

Akbarinia, A., Chrkhchyan, M.M., Baghdadi, H., and Pilehforoush, M. Agriculture Herbs: Echium Amoenum volume 3. Saye Gostar Pub.

Amin, G.H. 1991. Traditional Medicinal Plants. Ministry of health and medical education, vice chancellor for research.

Hosseinpour Azad, Gh.A., Nematzadeh, M., Azadbakht, S.K. Kazemitabar, and Shokri, E. 2012. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, Vol. 27, No. 4,587-595. Investigation on fatty acids profile in two ecotypes of Iranian Echium amoenum Fisch & Mey. N.

Daneshfar, A. 2009. Investigation of genetic diversity and Reproductive changes (growth, flowering and yield of active ingredients) in various populations Iranian Amoenum Echium Fisch & May .master Thesis in agriculture. Tarbiat Modares University.

Fanaei, H., Akbari Moghaddam, H., Keykha, Gh., Rostami, H. and  Aly, A. Investigation of culturing economic species of plants in Sistan place. Medicinal Plants weblog http://plant.mihanblog.com.

Majnon Hoseini, N. and Davazdah Emami. 2007. Agriculture and production of some of medicinal and spices plants. Tehran University Pub.

Mozaffarian, V. 1996. Culture of Iranian plants. Farhange Moaaser Pub.

Mahdinia, A. 1997. Design and construction methods of harvesting machines Amoenum Echium. master Thesis in agriculture. Tehran University

Nourbakhsh, A. 2000. Pump and pumping. Tehran University Pub.

Okomoto, H. and Lee, W.S .2009. Green citrus detection using hyperspecteral imaging, Computers and Electronics in Agric., 66: 201-208

Norabadi, A., Amiri Khorie, M.M. 2012. Agriculture of Medicinal Plants (Volume one). Islamic Azad University Pub.  P 292. ISBN: 978-964-10-1508-6.