Document Type : Original article
Authors
1 Department of Microbiology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Falavarjan, Isfahan, Iran
2 Department of Biology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه و هدف:در سال های اخیر بدلیل مصرف بی رویه غیر منطقی داروهای مصنوعی میزان مقاومت دارویی میکروارگانیسم های بیماری زا در حال افزایش است و نیاز به ترکیبات جدید می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره آبی و اتانولی میوه زرشک معمولی بر روی هفت گونه باکتری بیماری زای گرم منفی مقاوم به چند داروی شایع در محیط آزمایشگاه بود.این مطالعه بر روی 100 نمونه از سویه های باکتریایی اشریشیا کلای، کلبسیلا پنومونیه،, پروتئوس میرابیلیس، سیتروباکتر فروندی، انتروباکتر آئروژنز، سودوموناس آئروژینوزاو اسینتوباکتر بومانی که همگی مقاوم به چند دارو (MDR) بوده و از آزمایشگاه تشخیص طبی وحید زرین شهر و بیمارستان های شریعتی،صدوقی و غرضی شهر اصفهان جداسازی شده بودند و هم چنین بر روی سویه های استاندارد این باکتری ها تهیه شده از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران انجام گرفت.
روش تحقیق:میوه زرشک معمولی از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان تهیه گردید. عصاره آبی و اتانولی به روش خیساندن تهیه گردید. بعد از تعیین هویت باکتری ها، مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها با روش انتشار دیسک تعیین گردید. بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره آبی و اتانولی میوه زرشک معمولی بر روی رشد باکتری های مقاوم به چند دارو با روش انتشار چاهک در چهار غلظت 50 100 400و800 میلی گرم بر میلی لیتر بررسی شد. هم چنین حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی این عصاره ها روی باکتری ها به روش ماکرو دایلوشن صورت گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری کراسکال والیس و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج و بحث:در وش انتشار چاهک عصاره اتانولی و آبی میوه زرشک معمولی اثر مهارکنندگی قابل ملاحظه ای بر روی رشد ایزوله ها نشان داد. همچنین عصاره اتانولی و آبی میوه زرشک معمولی اثر مهارکنندگی بر روی سویه های استاندارد این باکتری ها داشت.نتایج نشان دهنده ی اثر بسیار عالی عصاره اتانولی زرشک در غلظت 800 میلی گرم بر میلی لیتر بر تمام سویه های باکتریایی بود. قابل قبول ترین غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی عصاره آبی و اتانولی میوه زرشک برای باکتری ها به ترتیب 50 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر گزارش شد.
توصیه کاربردی/ صنعتی:نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره آبی و اتانولی میوه زرشک معمولی بر روی باکتری های مقاوم چند دارو(MDR) اثر ضد باکتریایی دارد و استفاده از آن به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک پس از بررسی های بیشتر جهت درمان توصیه می شود.
Keywords [فارسی]