Authors
1 Department of Food Science and Technology, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
2 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
3 Department of food science, technology and engineering, University of Tehran, Karaj, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
مقدمه و هدف: با توجه به افزایش بیماریهایی از جمله دیابت و چاقی امروزه استفاده از جایگزینهای ساکارز برای تولید محصولات کم کالری و بدون قند مورد توجه پژوهشگران و صنعتگران قرار گرفته است. در این میان استویوزید با شیرینی 300 برابر نسبت به ساکارز با توجه به طبیعی بودن آن دارای جایگاه ویژه ای میباشد. هدف از اینپژوهش بهینه سازی شرایط استخراج استویوزید از برگهای گیاه استویا (میزان حلال، دما و زمان) و بررسی اقلیمهای متفاوت بر روی میزان غلظت استویوزید میباشد.
روش تحقیق: در ابتدا بهینه سازی استخراج استویوزید (میزان حلال، دما و زمان) صورت گرفته سپس نتایج بر روی گیاهان پرورش یافته در سه ناحیه با اقلیم متفاوت (اصفهان: معتدل و کوهستانی، شهرکرد: سرد و کوهستانی و شیراز: گرم و کوهستانی) اعمال شد و در نهایت میزان غلظت استویوزید با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج و بحث: با توجه به نتایج به دست آمده بهترین شرایط استخراج در مدت زمان 120 دقیقه، دمای 50 درجه سانتیگراد و حجم 160 میلیلیتر از حلال (اتانول) میباشد؛ درادامهبااعمالایننتایجبررویگیاهانرشددادهشدهدرسه شهراصفهان،شیرازوشهرکردنتایج بدست آمده نشان داد کهشرایطاقلیمیمیتواند تاثیرگذار بررویمحصولباشدبهطوریکهدراینمیان گیاهان پرورش یافته در اصفهانبیشترینسطحوراندمانتولیدتندرهکتارودرمقابلازبیشترینناخالصیبرخوردارمیباشد در حالیکه گیاهان پرورش یافته در شیراز دارای کمترین راندمان تولید تن در هکتار و دارای خلوص بالا میباشند.
توصیه کاربردی/صنعتی:با توجه به بالا رفتن مصرف شیرینکنندهی استویوزید و همچنین قیمت بالای شیرینکنندهی فوق، کشت و پرورش آن در کشور امری مهم محسوب میشود. نتایج این تحقیق نشاندهندهی تحقق کشت این گیاه در کشور و استخراج شیرینکنندهی استویوزید با استفاده از حلال میباشد؛ با این حال انجام پژوهشهای بیشتر بر روی روشهای استخراج دیگر نیز امری ضروری و مهم میباشد.
Keywords [Persian]