Document Type: Original article
Authors
Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
مقدمه و هدف: میوه هندوانه ابوجهل تلخمزه است و در برابر عوامل بیماریزا فعالیت ضد باکتریایی دارد. بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف پودر میوه هندوانه ابوجهلبا و بدون مکمل پروبیوتیک پروتکسین بر عملکرد رشد، صفات لاشه و ریختشناسی روده جوجههای گوشتیهدف از این پژوهش بود.
روش تحقیق: 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه، به طورکاملاً تصادفی در یک آزمایش فاکتوریل4 × 2، (صفر،2/0، 4/0 و 6/0 درصد هندوانه ابوجهل و صفر و 01/0 درصدپروبیوتیک) به هشت تیمار غذایی باسه تکرار تقسیم و به مدت 42 روز تغذیه شدند.مصرفخوراک،افزایشوزن و ضریبتبدیل خوراک پرندگان در خلال آزمایش اندازهگیری شد و در پایان آزمایش اندام های داخلی جوجهها توزین و ریختشناسی روده ارزیابی شد.
نتایج و بحث: مصرف خوراک پرندهها در تیمارهای 4/0 و 6/0 درصد هندوانه ابوجهل کاهش، ولی افزایش وزن بهبود معنیدار یافت (05/0>p). استفاده از پروبیوتیک تاثیر معنیدار در افزایش مصرف خوراک و افزایش وزن جوجهها داشت (05/0>p). ضریب تبدیل خوراک در تیمارهای هندوانه ابوجهل کاهش معنیدار یافت (05/0 p<) اما پروبیوتیک تاثیری بر آن نداشت. پودر هندوانه ابوجهل سبب افزایش معنیدار راندمان لاشه، سینه، ران، کبد و قلب جوجهها شد. اثرات متقابل
هندوانه ابوجهل و مکمل پروبیوتیک نشان داد که افزودن پروبیوتیک به جیرههای دارای 4/0 و 6/0 درصد هندوانه ابوجهل سبب افزایش معنیدار راندمان لاشه، سینه و قلب جوجهها شد(05/0 p<). ارتفاع و عرض پرز، عمق کریپت و ضخامت ماهیچه موکوسی روده جوجهها با تیمار غذایی 6/0 درصد پودر هندوانه ابوجهل افزایش معنیدار یافت (05/0>p) و مکمل پروبیوتیک ارتفاع پرز و ضخامت ماهیچه موکوسی روده جوجهها را افزایش داد (05/0>p).
توصیهکاربردی/صنعتی:نتایج این تحقیق نشان داد که 4/0درصد پودر میوه هندوانه ابوجهل و پروبیوتیک پروتکسین را می توان به عنوان مکمل های سیمبیوتیک در جیره غذایی جوجههای گوشتی استفاده کرد.
Keywords [Persian]