Anti bacterial effect , extent of phenol compound, and anti oxidant operate of alcoholic essence of Allium hirtifolium Boiss

Document Type: Original article

Authors

1 The Young Researchers Club, Department of Medicinal Plants,Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran

2 Researches Centre of Medicinal Plants & Ethno- veterinary Islamic Azad University of Shahrekord Branch,Iran

3 Medical Plants Research Center, Shahrekord University of Medical Sciences

Abstract

Introduction: Shallot is a plant which belongs to Alium and Albale family , this is a native plant from Iran which is self – grown in high Zones. By regard to further use of medicine and plant’s product , use of herbal plants has on important nole in medical treatment and preventi of diseale. The purpose of this study is the photo chemistry properties and anti – bacterial effects of this plant. Method and research : In this study we prepared plant’s essence by use of maceration method and specify the extent of phenol and compound by use of folin eiocalteu and Aluminium V method . In order to effect , the DPPH method and in onder to investigate anti – bacterial effect , the method has been used . Analysis of data u(a) done by use of SPSS & dnausing the graphs was done by Excel. Results and discussion : The most amount of phenol and compound in each gnam of dried essence is : 13/5, 0/77 , 9/59 . Moneouer , anti – bacterial results showed that of shallot’s leaf and onion has acceptable fatal and disincentive effects on staphylococcus accrues and Ancinetobacter baumanni The lowest fatal concentatti on staphylococcus bacteria has been observed has been observed in 1280micrognam / ml. Practicable and industrial advices : The results show that Allium hartifolium Boiss has anti – oxidant effect and it’s leaf has more phenol compounds in nelatti to the onion and can disincentive the DDPH free ladical . Also shallot’s leaf and onion has anti – bacterial effect and can be use as anti – bacterial compound.

Keywords


Article Title [Persian]

اثر ضد باکتریایی، میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و عملکرد آنتی اکسیدانی عصاره الکلی موسیر وحشی (Allium hirtifolium Boiss)

Authors [Persian]

  • الهه آل ابراهیم دهکردی 1
  • عبدالله قاسمی پیربلوطی 2
  • محمود رفیعیان کوپایی 3
1 کارشناس ارشد گیاهان دارویی، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، ایران
2 مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، ایران
3 مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد،ایران
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: موسیر گیاهی متعلق به جنس آلیوم و خانواده آلیاسه می باشد. این گیاه بومی کشور ایران است که به صورت خودرو در نواحی مرتفع و نقاط کوهستانی می روید. با توجه به رویکرد مجدد برای مصرف داروها و فراورده های گیاهی ، استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت خاصی در درمان و پیشگیری از بیماری ها برخوردار می باشد. این مطالعه با هدف تعیین خواص فیتوشیمیایی و اثرات ضد باکتریایی این گیاه انجام پذیرفت.
روش تحقیق: در این مطالعه،عصاره گیاهان به روش ماسراسیون تهیه و میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با روش فولین سیکالچو و کلریدآلومینیوم تعیین گردید.برای تعیین خاصیت آنتی اکسیدانی از روش DPPH  و جهت بررسی اثر ضد باکتریایی از روش براث ماکرودایلوشن استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و رسم نمودارها با نرم افزار Excel صورت گرفت.
نتایج و بحث: یافته های این مطالعه نشان داد که بیشترین مقدار ترکیبات فنلی، فلاونولی و فلاونوئیدی در هرگرم عصاره ی خشک به ترتیب با مقدار 5/135، 59/9 و 77/0میلی گرم مربوط به برگ موسیر می باشد. همچنین نتایج اثر ضد میکروبی این تحقیق نشان داد که عصاره ی برگ و پیاز موسیر بر باکتری های  استافیلوکوکوس اورئوس و اسنیتو باکتر بومانی اثر مهارکنندگی و کشندگی  قابل قبولی دارند.کمترین غلظت کشندگی بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت 64 میکروگرم بر میلی لیتر در عصاره ی الکلی برگ و پیاز موسیر مشاهده شد . همچنین بهترین اثرمهارکنندگی مربوط به عصاره ی برگ موسیر در غلظت 128 میکروگرم

Keywords [Persian]

  • اثر ضد باکتریایی
  • Allium hirtifolium
  • ترکیبات فنولی
  • عملکرد آنتی اکسیدانی

Aleebrahim-Dehkordy, E., Rafieian-Kopaie, M., Bahmani, M., Abbasi, S. 2016. Antioxidant activity, total phenolic and flavonoid content, and antibacterial effects of Stachys lavandulifolia Vahl. flowering shoots gathered from Isfahan. Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences, 9(4): 3403-3408.

Barile, E., Capasso, R., Izzo, A., Lanzotti, V., Sajjadi, S., Zolfaghari, B. 2005. Structure-activity relationships for saponins from Alliumhirtifolium and Allium elburzense and their antispasmodic activity. Planta Medica. 71: 1010-1018.

Cai, Y.Z., Luo, Q., Sun, M., & Corke, H. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sciences, 174, 2157–2184.

Ghasemi-pirbalouti, A. 2008. Medicinal and Aromatic Plants (recognizing and evaluation of their effects). Published of Islamic Azad University Shahre kord Branch.

Jamshidi, M., Ahmadi, H.R., Rezazadeh, S.h., Fath, F., Mazanderani, M. 2010. Study on phenolicd and anioxidant activity of some selected plant of Mazandaran province. Medicinal Plant; 9(34) 177-183. [In Persian].

Khosravi-Boroujeni, H., Sarrafzadegan, N., Mohammadifard, N., Sajjadi, F., Maghroun, M., Asgari, S., Rafieian-Kopaei, M., Azadbakht, L. 2013. White rice consumption and CVD risk factors among Iranian population. Journal of Health Population Nutrition. 31(2):252-61.

Leelarungrayub, N., Rattanapanone, V., Chanarat, N., Gebicki, JM. 2006. Quantitative evaluation of the antioxidant properties of garlic and shallot preparations. Nutrition. 22(3): 74-266.

Mozaffarian, V. 2011. Medicinal and Aromatic Plants recognize Iran. Publications of farhang moaser. Tehran.

Roy, P., Amdekar, S., Kumar, A. and Singh, V. 2011. Preliminary study of the antioxid-ant Properties of flowers and roots of Pyrostegia venusta (Ker Gawl) Miers. BMC Complementary and Alternative Medicine., 11: 69-76.

Tajkarim, M.M., Ibrahim, S.A., Cliver, D.O. 2010. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food Control; 21, 1199-18.

Viedma, E. Juan, C., Villa, J., Barrado, L., Orellana, M.A., Sanz, F., Otero, J.R., Oliver, A., Chaves, F. 2012. VIM-2-producing multidrug-resistant Pseudomonas aeruginosa ST175 clone, Spain. Emerging Infectious Diseasea; 18(8):1235-1241.

Walter, C., Shinwari, Z., Afzali, I., Malik, R. 2011. Antibacterial activity in herbal products used in Pakistan. Pakistan Journal of Botany; 43: 155-62.

Murray, P.R., Baron, E.J., Pfaller, M.A., et al (editors). 1995. Manual of clinical microbiology. ASM, Washington D.C.

Yin, M.C., Hsu, P.C., Chang, H. 2003. In Vitro Antioxidant and Antibacterial Activities of shallot and scallion. Journal of Food Science; 68: 281.

Ayfer, D., Turgay, O. 2003. Antimicrobil activities of various medicinal and commercial plant extracts. Turkish Journal Biology. 27: 157-162.

Rafieian-Kopaei, M., Baradaran, A., Rafieian, M. 2013. Oxidative stress and paradoxical effects of antioxidants. Journal of Research in Medical Sciences. 18(7): 628.

Salunkhe, D.K. and Kadam, S.S. 1998. Handbook of Vegetable science and Technology. Marcel Dekker, Inc. 72PP.

Rabiei, Z., Rafieian, M. 2014. Effects of Zizyphus jujuba extract on motor coordination impairment induced by bilateral electric lesions of the Nucleus Basalis of Meynert in rat. Physiology and Pharmacology. 17(4): 469-77.

Nasri, H., Rafieian-Kopaei, M. 2014. Protective effects of herbal antioxidants on diabetic kidney disease. Journal of Research in Medical Sciences. 19 (1): 82-3.

Rafieian-Kopaei, M., Shahinfard, N., Rouhi-Boroujeni, H., Gharipour, M., Darvishzadeh-Boroujeni, P. 2014. Effects of Ferulago angulata extract on serum lipids and lipid peroxidation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine; 1-4.

Rafieian-kopaei, M., Keshvari, M., Asgary, S., Salimi, M., Heidarian, E. 2013. Potential role of a nutraceutical spice (Allium hirtifolium) in reduction of atherosclerotic plaques. Journal of HerbMed Pharmacology. 2(2): 23-28.