Phytochemical characteristics variation of different populations of Tanacetum parthenium cultivated in Shahrekord climatic

Document Type: Original article

Author

Islamic Azad Uinversity, Shahrekord

Abstract

Background and aim: Tanacetum parthenium L. is herbaceous perennial medicinal plant belonging to the Asteraceae family. Feverfew is used as an analgesic, housing, fever-lowering, anti-rheumatism and migraines in traditional medicine. The most important active ingredient of the herb is essential oil. Variation on genetic and environmental conditions play a major role in the growth, development, quality and quantity of active ingredients of medicinal plants, so this study was conducted  to evaluate the diversity of phytochemical characteristics of eight different populations of Tanacetum parthenium at 2014 in Shahrekord region, southwestern Iran.
Material and methods: In this study, Tanacetum parthenium seeds were collected from eight regions of Iran. After preparing the seedlings in greenhouses at Research Center in Islamic Azad University of Shahrekord, the plantlets were transferred to the field of University in early April 2014. Aerial part of the plants were harvested at two stages (50% and 100%) of flowering. Hydro-distillated essential oils were analyzed by GC and GC/MS.
Results & Discussion: The highest essential oil yield was obtained from the Gilan population at 100% flowering and the lowest essential oil yield was obtained from the Ziarat population at 50% flowering. The results showed that the major compounds were camphor and bornyl acetate and the highest percentage of camphor was identified in the Shahrood population with 49.05% at fifty stage of flowering.
Recommended applications / industries: According to essential oil yield and composition (especially comphor and bornyl acetate content) results indicated that two populations of Gilan and Shahrood are suitable to cultivate at Shahrekord climate.
 

Keywords


Article Title [Persian]

تنوع خصوصیات فیتوشیمیایی جمعیت های مختلف بابونه گاوی (مخلصه) با نام علمی Tanacetum parthenium کشت شده در شرایط آب و هوایی شهرکرد

Author [Persian]

  • راضیه عبدالهی ارجنکی
کارشناس ارشد گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، ایران؛
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: بابونه گاوی یا مخلصه (Tanacetum parthenium L.) گیاهی دارویی، علفی، چند‎ساله متعلق به خانواده  Asteraceae است که به طور خودرو در برخی از مناطق کشور میروید. بابونه گاوی در طب سنتی به عنوان ضد درد، مسکن، پایین آورنده تب، ضد روماتیسم و درمان میگرن کاربرد دارد. مهم ترین ماده موثره این گیاه اسانس آن است. شرایط آب و هوایی نقش عمدهای در رشد، نمو، کیفیت و کمیت ماده مؤثره گیاهان دارویی دارند. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر شرایط آب و هوایی منطقه کشت بر خصوصیات فیتوشیمیایی هشت جمعیت مختلف مخلصه کشت شده در سال 1393در شرایط آب و هوایی شهرکرد بود.
روش تحقیق: در این تحقیق بذر گیاه مخلصه از هشت منطقه تهیه گردید. پس از تهیه نشا در گلخانه مرکز پژوهش‎های گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد واحد شهرکرد نشاها در اوایل اردیبهشت سال 1393 به زمین اصلی واقع در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد شهرکرد انتقال  داده شدند. قسمت هوایی گیاه در دو زمان پنجاه و صددرصد گلدهی برداشت شد. اسانس‎گیری نمونه‎ها در سه تکرار بوسیله کلونجر با روش تقطیر با آب انجام شد. آنالیز ترکیبات اسانس بوسیله دستگاه GC/MS انجام شد.
نتایج و بحث: بیشترین عملکرد اسانس مربوط به جمعیت گیلان‎تالش در مرحله صددرصد گلدهی و کم‎ترین عملکرد اسانس مربوط به جمعیت زیارت در مرحله پنجاه درصد گلدهی بود. نتایج به دست آمده نشان داد مهم‎ترین ترکیبات اسانس در گیاه مخلصه کامفور و بورنیل استات می‎باشد که بیشترین میزان کامفور مربوط به جمعیت شاهرود با 05/49 درصد در مرحله پنجاه درصد گلدهی و بیشترین میزان بورنیل استات مربوط به جمعیت گیلان تالش با 56/13 درصد در مرحله صد درصد گلدهی بود.
توصیهکاربردی/صنعتی:با توجه به راندمان اسانس و ترکیبات آن(خصوصا ترکیب کامفور و بورنیل استات) در گونه مخلصه و با توجه به اینکه تولید بیشتر ترکیبات مذکور مربوط به جمعیت شاهرود و گیلان تالش می‎باشد، بنابراین استفاده از جمعیت این دو منطقه جهت کشت و کار در شرایط آب و هوایی شهرکرد توصیه می‎شود.

Keywords [Persian]

  • مخلصه
  • اسانس
  • GC/MS
  • کامفور
  • بورنیل استات
Adams, RP. 2007. Identification of essential oil components by Gas chromatography/mass spectrometry. Allured publishing Corporation, Carol Stream USA. Pp 456.                                                                                                                                                                                            

Akpulat, H., Tepe, B., Sokmen, A., Deferera, D. and Polission, M. 2005. Composition of the essential oils of Tanacetum argyrophyllum (C.koch) TVzel.Var Aragyrophyllum and Tanacetum parthenium (L.) Schultz Bip. (Asteraceae) from Turkey. Journal BiochemistrySystematic Ecology. 33:511-516.

Habibi, Z., Yousefi, M., Shahriari, F., Khalafi, J. and Ashabibi, MA. 2009. Chemical composition of the essential oil of Tanacetum turcomanicum and Tanacetum canrscens. Annals of Biological Research.43:93-95.

Hmysy, M., Sefidkon, F., Nasri, M. and Lbaschy, M. 2012. Effects of nitrogen, phosphorus and manure on herb yield, oil yield and quality performance Tanacetum parthenium. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research. 28: 390-410.

Mozaffarian, V. 2012. Recognition of medicinal and aromatic plants of Iran, vol. 2. Contemporary Culture Press, Tehran. pp 1350.

Mirjalili, M., salehi, P., sonboli, A. and Mohammadi, M. 2007. Essential oil composition of feverfew (Tanacetum parthenium) in wild and cultivated populations from Iran. Iranian Journal of Chemistry. 43:218-220.

Mohsenzadeh, F. avd Amiri, H. 2011. Chemical composition, antibacterial activity and cytotoxicity of essential oil of Tanacetum parthenium in different developmental stages. Journal essential oil Research. 15:380-385.                              

Nasiry, M. 2010. The effect of Tanacetum parthenium extract on Trichomonas vaginalis in vitro. Medical journal of Isfahan University. 31:230-236.                  

Omidbeigi, R. 2005.  Production of medicinal herbs, vol. 3. Astan Quds Razavi Press, Mashhad. pp 397.

Polatoglu, K., Demirci, F. and Demirci, B.  2010. Antibacterial activity and the Variation of Tanacetum Parthenium (L) Schultz Bip. Joleosci. 59:177- 184.                                

Polatoglu, K., Demirici, B., Goren, N. and Baser, K. 2011. Biological activity and essential oil Composition of two new Tanacetum chiliophyllum. Chiliophyllum chemo types from Turkey. Indian Journal of Plant Science. 39:97-105.

Rezai, T. 2013. Variation on phytochemical and ecological in two species Tanacetum kotschy and Tanacetum chiliophyllum (Fisch & Mey). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research. 291:569-573.

Saharkhiz, d. 2006. The influence of some morphological characteristics and factors Aqylmy and ploidy level Fruit medicinal herb feverfew. Thesis research of Horticulture, College of Agriculture, Tarbiat Modarres University.

Zora, P., Mihailo, S. and Tatjana, L. (2009). Variability of essential oil composition of cultivated feverfew (Tanacetum parthenium (L.) schult2 Bip.) populations. Journal BiochemistrySystematic Ecology. 24:162-176.