Document Type : Original article
Authors
Department of food Science and Technology, Islami Azad University, Shahrekord branch, Shahrekord, Iran;
Abstract
Keywords
Article Title [فارسی]
Authors [فارسی]
مقدمه وهدف: استخراج ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی اخیرا توجه محققان مختلف را به خود جلب کرده است. بادام از جمله محصولات بومی ایران است که سالیانه حجم زیادی از ضایعات در طی تولید و فرآوری آن حاصل میشود. هدف از تحقیق حاضر، بررسی عوامل زمان و درصد حلال (اتانول) بر میزان استخراج ترکیبات فنولی و خواص آنتی اکسیدانی عصاره استخراج شده از پوست بادام با کمک روش اولتراسوند و بهینه سازی شرایط استخراج با استفاده از روش RSM است.
روش تحقیق: پوسته سبز بادام به پودر تبدیل شد و به منظور استخراج به نسبت 1:20 با حلال (اتانول-آب) مخلوط و در دمای 35 درجه سانتیگراد تحت تاثیر امواج اولتراسوند برای مدت زمان کافی قرار داده شد. به منظور بهینه سازی فرایند دو فاکتور زمان (در سه سطح شامل 30، 45 و 60 دقیقه) و غلظت اتانول (در سه سطح شامل 0، 35 و 70%) در نرم افزار Design Expert وارد و درنهایت 13 آزمون برای استخراج عصاره طراحی شد. در ادامه غلظت ترکیبات فنولیک کل با روش فولین سیوکالتیو و فعالیت آنتی اکسیدانی باروش DPPHاندازهگیری شد.
نتایج وبحث: براساس نتایج حاصل از بهینه سازی، شرایط نقطه بهینه برای حداکثر استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی، شامل 74/35دقیقه زمان استخراج و استفاده از حلا لی حاوی 69/43درصد اتانول پیش بینی شد. تحت این شرایط بهینه، حداکثر فعالیت آنتی اکسیدانی19/47 درصد و غلظت ترکیبات فنولیک کل 917/ (mg/ml) بدست آمد. مقایسه نتایج پیش بینی شده توسط نرم افزار و مقادیر تجربی نشان داد که مدل از دقت کافی برای پیش بینی نقطه بهینه برخوردار است.
توصیه کاربردی/صنعتی: این پژوهش نشان داد که پوسته سبز بادام میتواند بعنوان یک منبع ارزان و قابل دسترس برای استخراج ترکیبات با فعالیت آنتیاکسیدانی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، این تحقیق نشان داد اولتراسوند روش مناسبی در تسریع استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی می باشد.
Keywords [فارسی]