Possible allergic effects and haematological changes induced by oral intake of sumac (Rhus coriaria L.) compared to levamisole in dogs

Document Type: Original article

Authors

Department of Clinical Science, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shahrekord branch, Shahrekord, Iran

Abstract

Background and Aim: Since prior to any research on the drugs, it should be aware of its allergic dose, and considering the importance of hematological system, which reveals the changes in the body, in this study, we decided to investigate the hematologic effects of sumac plant and compare it with a chemical agent (levamisole). Therefore, in future studies, it will be used with confidence of its valuable properties especially antibacterial effects and may be replaced with some drugs, including levamisole.
Experimental: In this study, 8 native breed dogs were tested for ten days. They were divided into four groups of two, which included the control group, the group receiving levamisole, the group receiving the sumac at a dose of 10 mg/kg, and the group receiving the sumac at a dose of 5 mg/kg. After the end of the period of sumac and levamisol powder administration, blood samples were taken and then the related tests were carried out.
Results and Discussion: Given that in most allergies and poisoning, there is an increase in eosinophils and basophils, as well as red blood cell lysis, and also decrease in hematocrit can be observed, and because no studies have been conducted so far on allergic factors such as eosinophils and basophils, there was no significant difference between treatment and control group (p>0.05) in the dose of sumac used in this study. So the lack of allergy to this plant is assured.
Industrial and Practical recommendation: According to the same hematologic results of sumac plant and levamisole obtained in this study, it is possible to use the valuable properties of the sumac plant, especially the antimicrobial and immune plus effects in future studies, without worrying about allergic reactions and hematologic side effects at the dose specified in this study.

Keywords


Article Title [Persian]

بررسی اثرات احتمالی آلرژیک و تغییرات هماتولوژیک ناشی از مصرف خوارکی گیاه سماق (Rhus coriaria L.) در مقایسه با داروی لوامیزول در سگ

Authors [Persian]

  • علی وحید دستجردی
  • محسن جعفریان دهکردی
  • سام ترکان
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: از آنجا که قبل از هر گونه تحقیق بر روی داروها باید از دوز آلرژیک آن آگاه بود و با توجه به اهمیت سیستم هماتولوژی که تغییرات درون بدن را آشکار می‌سازد، لذا در این تحقیق بر آن شدیم تا با بررسی اثرات هماتولوژیک گیاه سماق و مقایسه آن با یک داروی شیمیایی(لوامیزول)، در مطالعات آتی با اطمینان خاطر از خواص ارزشمند آن به ویژه اثرات ضد میکروبی و در نتیجه جایگزینی آن با برخی از داروها از جمله لوامیزول استفاده شود.
روش تحقیق: در این تحقیق از 8 قلاده سگ نژاد بومی به مدت ده روز استفاده شد. سپس به چهار گروه دو تایی تقسیم شدند که شامل گروه کنترل، گروه دریافت کننده لوامیزول، گروه دریافت کننده سماق به میزان  mg/kg10 و گروه دریافت کننده سماق به میزان  mg/kg5 بوده و پس از اتمام دوره تجویز پودر سماق و پودر لوامیزول به صورت خوارکی، اقدام به خونگیری و سپس آزمایشات مربوطه شد.
نتایج و بحث: با توجه به اینکه در اکثر آلرژی ها و مسمومیت ها افزایش ائوزینوفیل و بازوفیل و همچنین لیز گلبول قرمز و کاهش هماتوکریت مشاهده می‌شود و تاکنون نیز مطالعه ایی بر روی فاکتورهای آلرژیک از جمله ائوزینوفیل و بازوفیل انجام نشده است و همچنین با توجه به دوز استفاده شده گیاه سماق در این تحقیق که بین گروه کنترل و تیمار اختلاف معنی داری وجود ندارد، می‌توان از عدم آلرژی و حساسیت به این گیاه اطمینان حاصل نمود ( 05/0 p>).
توصیه کاربردی/صنعتی: با توجه به نتایج مشابه هماتولوژیک گیاه سماق و داروی لوامیزول می‌توان از خواص ارزشمند گیاه سماق به خصوص اثرات ایمنوپلاس و ضد میکروبی آن در تحقیقات آتی بدون نگرانی از بروز واکنش های آلرژیک در دوز مشخص این تحقیق و بدون عوارض جانبی هماتولوژیک استفاده کرد.

Keywords [Persian]

  • آلرژی
  • سماق
  • سگ
  • لوامیزول
  • هماتولوژی
Abbass, M., Mahmoud, A., Hussein, M. and Gabr, S. A., 2012. Assessment of antioxidant changes of aged rats treated with Sumac extract. Journal of American Science, 8: 553-558.

Ahmadian Atari, M.M., Amin, G.H., Fazeli, M.R. and Jamalifar, H., 2007. Survey of the antibacterial activity of sumac fruit. Medical Plants Periodical, 1:1-9.

Allen, D.G., Pringle, J.K., Smith, D.A., Pasloske, K. and Day, K., 1998. Handbook of veterinary drugs, Lippincott-Raven Publishers, p.134.

Amin, G.R., 1991. Popular medicinal plants of Iran. Iranian Research Institute of Medicinal Plants Tehran, 3:1-8.

Atiyabe, N., 2005. Veterinary clinical pathology and laboratory methods. Tehran University Puplication, Tehran, pp. 20-30.

Blaney, K.D. and Howard P.R., 2000. Basic and applied concepts of immunohematology. Mosby, pp. 373.

Capcarova, M., Slamecka, J., Abbas, K., Kolesarova, A., Kalafova, A., Valent, M., Filipejova, T., Chrastinova, L., Ondruska, L. and Massanyi, P., 2012. Effects of dietary inclusion of Rhus coriaria on internal milieu of rabbits. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 96(3): 459-465.

Chakraborty, A., Ferk, F., Simić, T., Brantner, A., Dušinská, M., Kundi, M., Hoelzl, C., Nersesyan A. and Knasmüller, S., 2009. DNA-protective effects of sumach (Rhus coriaria L.), a common spice: results of human and animal studies. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis, 661(1): 10-17.

Einstein, R., Jones, R., Knifton, A. and Starmer, G., 1994. Principles of veterinary therapeutics, Longman Scientific and Technical, P. 570.

Fazeli, M.R., Amin, G., Attari, M.M.A., Ashtiani, H., Jamalifar, H. and Samadi, N., 2007. Antimicrobial activities of Iranian sumac and avishan-e shirazi (Zataria multiflora) against some food-borne bacteria. Food Control, 18(6): 646-649.

Ghamarian, A.R., Mirzaie, E.H., 2008. Animal drugs of Iran. Tehran.Noorbakhsh Puplication, P. 51.

Mozafarrian, V., 1998. Dictionary of the names of Iranian plants. Farhange Moaser, Tehran, p. 29-31.

Salimi, Z., Eskandary, A., Headari, R., Nejati, V., Moradi, M. and Kalhori, Z., 2015. Antioxidant effect of aqueous extract of sumac (Rhus coriaria L.) in the alloxan-induced diabetic rats. Indian Journal of Physiol Pharmacol, 59(1): 87-93.

Soleyman, H., 2014. Effects of alcohol of herb thyme, savory bakhtiari and fennel radish on immunohematology factors in rat serum. veterinary medicine Thesis. Veterinary College. Islamic Azad University of Shahrekord.

Taha, S.O., 2013. In vivo antimicrobial activity of ethanol extract of sumac (Rhus coriaria) on Klebsiella pneumoniae. British Journal of Pharmacology and Toxicology, 4(1): 1-4.

Talei, G.R., Meshkat, A.M. and Delfan, B., 2004. Antibacterial activity of fruit, leaves extracts of Artemisia persica boiss, Rhus coriaria, Ephedra intermedia and Daphne mucronata royle of lorestan. Yafteh, 5 (3):19-24.

Tohouri, S.H., 2010. Encyclopedia of medical plants. Qom Padideh Danesh Puplication, pp. 267-269.

Zargari, A., 1997. Iranian medicinal plants. Tehran University Publications, Tehran, 1: 558-565.

Zolfaghari, B., GHanadi, A., Moshkelgosha, V., Monirifard, R., Deghan, M., Nilfroshzadeh, M.A., 2011. Evaluation and clinical assessment of a combination herbal remedy in the treatment of recurrent labialis herpes. Urmia Medical Journal, 22(4): 315-321.