A comparative study of some biochemical characteristics of peroxidase isoenzymes in rosemary plant (Rosmarinus officinalis L.)

Document Type: Original article

Authors

1 Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

2 Department of Cellular and Molecular Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran

Abstract

Background & Aim: Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) includes species that have high drug and nutritional values. Considering the importance of the antioxidant enzyme system as an effective factor in increasing the resistance of plants to different environmental stresses, in this research, some biochemical properties of catalase and peroxidase enzymes of rosemary plants were investigated in three different situations.
Experimental: Rosemary plant was kept at home after being prepared from the greenhouse. For live situation, leaves were extracted directly and for carved situations, they were first airborne for 10 days. For dried sample, plant leaves were exposed to air during 10 days at first and then were completely dried for 2 minutes with 100% microwave power. Extraction of all 3 samples was done separately. The catalase (EC 1.11.1.6) and peroxidase (EC 1.11.1.7) enzymes were extracted from the leaves using 0.1 pH phosphate buffer with pH 7.2.
Results & Discussion: According to results, the presence of an isoenzyme catalase with pH optimum 7 and three isoenzymes of peroxidase with optimum pH of 5 and 7 was confirmed in this plant by gel electrophoresis of Rosemary extract. In the enzyme peroxidase, the active isoenzymes in pH 5 were more resistant to temperature rising in the live plant compared to active isoenzyme at pH. Also, the catalase enzyme had higher resistance compared to peroxidase and its activity increased during stress.
Industrial/ Practical recommendation: This study showed that rosemary plant is an inexpensive and available source for the extraction of antioxidative compounds such as catalase and peroxidase enzymes. Also, this research with the gaining of more effective herbal ingredients can be of great help to the pharmaceutical industry.

Keywords


Article Title [Persian]

بررسی مقایسه‌ای برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی ایزوآنزیم‌های پراکسیداز در گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.)

Authors [Persian]

  • شیلر شمس 1
  • سارا خاوری نژاد 2
  • اکرم عیدی 1
1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 گروه علوم سلولی و مولکولی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: رزماری با نام علمی(Rosmarinus officinalis L.) شامل گونه‌هایی است که از ارزش دارویی و غذایی بالایی برخوردار می‌باشند. با توجه به اهمیت سیستم آنزیمی آنتی‌اکسیدانی به ‌عنوان یکی از عوامل مؤثر در افزایش ضریب مقاومت گیاهان به تنش­‌های محیطی مختلف، در این تحقیق برخی از خواص بیوشیمیایی آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز گیاه رزماریدر سه حالت مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
روش تحقیق: گیاه رزماری پس از تهیه از گلخانه در منزل نگهداری شد و برای حالت زنده به‌طور مستقیم و برای حالت جدا شده از ساقه، 10 روز برگ‌های گیاه در مجاورت هوا قرار گرفت. برای حالت خشک نیز ابتدا 10 روز برگ‌ها در مجاورت هوا قرار گرفت سپس با کمک ماکروویو با توان 100% و به مدت 2 دقیقه به ‌طور کامل خشک شد و سپس عصاره‌گیری از هریک به‌صورت جداگانه انجام شد. آنزیم کاتالاز (EC 1.11.1.6) و پراکسیداز (EC 1.11.1.7) از برگ‌های این گیاه با استفاده از بافر فسفات M 1/0 با pH 2/7 استخراج شدند.
نتایج و بحث: نتایج حاصل از ژل الکتروفورز عصاره رزماری، وجود یک ایزو آنزیم کاتالاز با pH بهینه 7 و وجود سه ایزو آنزیم پراکسیداز با pH های بهینه 5 و 7 در این گیاه را تأیید نمود. در آنزیم پراکسیداز ایزو آنزیم فعال در pH 5 در مقایسه با ایزو آنزیم فعال در 7 pH نسبت به افزایش دما در گیاه زنده مقاوم‌تر است. همچنین آنزیم کاتالاز نیز نسبت به پراکسیداز دارای مقاومت بالاتری می‌باشد و طی تنش فعالیت خود را افزایش می‌دهد.
توصیه کاربردی/صنعتی: این پژوهش نشان داد که گیاه رزماری به دلیل وجود ترکیبات آنتی‌اکسیدانی چون آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز می‌تواند به‌عنوان یک منبع ارزان و قابل دسترس برای استخراج این ترکیبات ‌باشد و همچنین نتایج این تحقیق با به دست آوردن راندمان بیشتر مواد مؤثره گیاهی، می­تواند کمک بزرگی به صنعت داروسازی نماید.

Keywords [Persian]

  • رزماری
  • کاتالاز
  • پراکسیداز
  • تنش خشکی
  • پایداری دمایی

Alnahdi, H.S. 2012. Effect of Rosmarinus officinalis extract on some cardiac enzymes of streptozotocin-induced diabetic rats. Journal of Health Sciences, 2(4): 33-37.

Barbut, S.J., David, B. and Arthur, J. 1985. Antioxidant properties of Rosemary oleoresin in turkey sausage. Journal of Food Science, 50(5): 1356-1359.

Begum, A., Sandhya, S., Shaffath Ali, S., Vinod, K.R., Reddy, S. and Banji, D. 2013. An in-depth review on the medicinal flora Rosmarinus officinalis (Lamiaceae)." Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 12(1): 61-74.

Boutekedjiret, C., Bentahar, F., Belabbes, R. and Bessiere, J.M. 2003. Extraction of rosemary essential oil by steam distillation and hydrodistillation. Flavour and Fragrance Journal, 18(6): 481-484.

Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry, 72(1-2): 248-254.

Chelikani, P.R. and Radhakrishnan, T.M. 2005. Catalase: a repertoire of unusual features. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 20(2): 131-135.

Cordeiro, A.M., Santos, N.A., Soledade, L.E.B., Pontes, L.F. Souza, A.L., Queiroz, N. and Souza, A.G. 2013. Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract. Journal of Thermal Analysis and calorimetry, 113(2): 889-895.

Doronicheva, N., Yasui, H. and Sakurai, H. 2007. Chemical structure-dependent differential effects of flavonoids on the catalase activity as evaluated by a chemiluminescent method. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 30(2): 213-217.

Ebrahimkhani ghazi, S.S. and Bastani, D. 2009. Comparison of different methods of rosemary extraction. Master's thesis in chemistry-food industry, Islamic Azad University.

Ghenaatian, L.S. and Amin, G. 2002. Analysis and identification of mountain clay essential oil by GC-MS method Faculty of Pharmacy. medical University Tehran.

Keyhani, J.K., Ezzatollah. Einollahi, Nahid. Minai-Tehrani, Dariush. Zarchipour, Sekineh 2003. "Heterogeneous inhibition of horseradish peroxidase activity by cadmium. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1621(2): 140-148.

Kim, S.W. and Smith, E.C. 1980. Isolation and characterization of two isoperoxidases from tobacco tissue cultures. Phytochemistry 19(2): 165-168.

Machado, D.G., Neis, V.B., Balen, G.O., Colla, A., Cunha, M.P., Dalmarco, J.B., Pizzolatti, M.G., Prediger, R.D. and Rodrigues, A.L. 2012. Antidepressant-like effect of ursolic acid isolated from Rosmarinus officinalis L. in mice: evidence for the involvement of the dopaminergic system." Pharmacology Biochemistry and Behavior, 103(2): 204-211.

Morita, Y., Yamashita, H., Mikami, B., Iwamoto, H., Aibara, S., Terada, M. and Minami, J. 1988. Purification, crystallization, and characterization of peroxidase from Coprinus cinereus. The Journal of Biochemistry, 103(4): 693-699.

Nakatani, N. 2000. Phenolic antioxidants from herbs and spices. Biofactors, 13(1-4): 141-146.

Paknia, A. 2006. Investigation of the properties of peroxidase enzymes in Sardinia leaf. Master's thesis, Biochemistry and Biophysical Research Center, University of Tehran.

Seevers, P.D. and Catedral, F.F. 1971. The role of peroxidase isozymes in resistance to wheat stem rust disease. Plant physiology, 48(3): 353-360.

Shams, S.K. and Eydi, A. 2015. Investigation and comparison of some biochemical properties of catalase enzymes in rosemary (Rosmarinus officinalis L.) in three living conditions, after separation from stems and dry plants. second Iranian scientific and research conference on biology and horticulture.

Tayefi Nasrabadi, H.D., Daihasani, B., Movafeghi, A. and Samadi, A. 2010. A Study on Some Biochemical Characteristics of Catalase Enzyme in Safflower. Journal of Agricultural Biotechnology, 2(1).