Antimicrobial Effect of Polylophium involucratum Essential Oil on Oral Bacteria

Document Type: Original article

Authors

1 Mycobacteriology Research Centre (MRC), National Research Institute of Tuberculosis and Lung Disease (NRITLD), Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

2 Department of Microbiology, Faculty of Basic Science, Lahijan Branch, Islamic Azad University (IAU), Lahijan, Iran

3 Department of Parasitology, Faculty of Medicine, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

4 Medical student, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran

Abstract

Background & Aim: Due to the prevalence of oral bacteria, their complications and increased microbial resistance and also recognition of the antibacterial properties of Polylophium involucratum, in this study, the antimicrobial properties of this plant essential oil were tested in different dilutions on oral bacteria at the Faculty of Microbiology of the Islamic Azad University of Lahijan in 2015.
Experimental: In this study, the antibacterial properties of Polylophium involucratum essential oil at different concentrations of1: 6, 1: 12, 1: 24, 1: 48 and 1: 96, were tested on oral bacteria including Streptococcus mutans and Streptococcus sanguinis with disk fusion method.
Results: According to results, the Polylophium involucratum essential oil had a greater antibacterial effect on the Streptococcus sanguinis than the Streptococcus mutans. The highest inhibition zone values were observed against the Streptococcus sanguinis, ranging from 18mm to 27mm. Also, the antibacterial properties of polylophium involucratum essential oil were higher than other chemical drugs.
Recommended applications/ industries: The results of this study indicated the antibacterial effect of the  Polylophium involucratum essential oil on some pathogenic bacteria, especially Streptococcus mutans and Streptococcus Sanguis, which can be used as a herbal antibiotic with fewer complications than usual antibiotics for treatment of disease.

Keywords


Article Title [Persian]

اثر ضد میکروبی اسانس گیاه گاوزیره (Polylophium involucratum) بر روی باکتری های دهان و دندان

Authors [Persian]

  • سامان ایوبی 1
  • زینب حاجیان 2
  • حبیب حبیب پور 3
  • سیده صفا کاظمی 4
  • جعفر آقاجانی 1
  • پونه یزدانی 4
1 مرکز تحقیقات مایکوباکتریولوژی، پژوهشکده سل و بیماری های ریوی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2 گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران
3 گروه انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران
4 گروه پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: باتوجه به شیوع باکتریهای دهانی، عوارض آنها و افزایش مقاومت میکروبی وشناخت خواص ضدباکتری گیاه گاوزیره(Polylophium involucratum ) در این مطالعه خواص ضدمیکروبی اسانس این گیاه در رقت های مختلف در دانشکده میکروب شناسی دانشگاه آزاد واحد لاهیجان در سال1394 مورد آزمایش قرار گرفت.
روش تحقیق: دراین تحقیق خواص آنتی باکتریایی غلظتهای خالص 1:6، 1:12، 1:24 1:48 و1:96 میلی گرم بر میلی لیتر از اسانس گیاه گاوزیره بر روی 2 گروه از باکتریهای دهانی شامل استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سانگوئیس با روش های دیسک فیوژن سنجیده شد.
نتایج و بحث: اسانس گیاه Polylophium involucratum تاثیر ضد باکتریایی بیشتری بر روی استرپتوکوکوس سانگوئیس نسبت به استرپتوکوکوس موتانس نشان داد. بیشترین هاله عم رشد با مقدار 18 تا 27 میلیمتر در مورد استرپتوکوکوس سانگوئیس مشاهده شد. همچنین خواص ضدباکتریایی اسانس گاوزیره نسبت به داروهای شیمیایی بیشتر بود.
توصیه کاربردی و صنعتی: نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر ضد باکتریایی اسانس گاوزیره روی برخی از باکتریهای پاتوژن خصوصا استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سانگوئیس بود و بنابراین می تواند به عنوان یک آنتی بیوتیک گیاهی با عوارض کمتر نسبت به آنتی بیوتیکهای معمول برای درمان بیماری استفاده شود.

Keywords [Persian]

  • Polylophium involucratum
  • هاله عدم رشد
  • استرپتوکوکوس سانگوئیس
  • استرپتوکوکوس موتانس
Altes, A. and Moreno, G. 1994. Two interesting species of Tulostoma from the Mediterranean Basin. Ost. Zeitsch. fPilzk. 3: 87-93.

Czerepanov, S. K. 2007. Vascular plants of Russia and adjacent states (the former USSR). Cambridge University Press.

Emad, M. 1999 Identification of Medicinal, Industrial, Rangeland and Forest Trees and their Uses, First Edition, Rural Development Press, Tehran. Vol 2: 9.

lViuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernández-López, J. and Pérez-Álvarez, J. 2008. Antifungal activity of lemon (Citrus lemon L.), mandarin (Citrus reticulata L.), grapefruit (Citrus paradisi L.) and orange (Citrus sinensis L.) essential oils. Food Control, 19(12): 1130-1138.

Moghbel, A., Farajzadeh, A., Aghel, N. and Raisi, N. 2010. Formulation and evaluation of green tea antibacterial mouthwash effect on the aerobic mouth bacterial load. Scientific Medical Journal, 9 (4): 699-699.

Motamedifar, M., Khosropanah, H. and  Dabiri, Sh. 2016. Antimicrobial activity of Peganum Harmala L. on Streptococcus mutans compared to 0.2% Chlorhexidine. Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences. 17(3): 213-218.

Salehnia, A. 1990. Antimicrobial effects of essential oil and green extract. Summary of the articles of the fourth seminar of medicinal plants of Iran. Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

Vargas, V. 2012. An update on published literature (period 1992-2010) and botanical categories on plant essential oils with effects on mosquitoes (Diptera: Culicidae). Boletín de Malariología y Salud Ambiental, 52(2):143-93.

Weitzel, C., Rønsted, N., Spalik, K. and Simonsen, H. T. 2014. Resurrecting deadly carrots: towards a revision of Thapsia (Apiaceae) based on phylogenetic analysis of nrITS sequences and chemical profiles. Botanical Journal of the Linnean Society, 174(4): 620-636.

Zaman, S. 2012. Medicinal Plants; Cropping methods and color illustration of 256 plants, 5th edition, Phoenix Publishing House, Tehran, pp. 18-19.