Different aspects of Artichoke (Cynara scolymus L.) medicinal plant: A review

Document Type: Review article

Author

Department of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran;

Abstract

Background & Aim: Artichoke (Cynara scolymus L.) is a medicinal plant of Asteraceae. This plant is native to the southern Mediterranean and North Africa, and today it is cultivated in many parts of the world for medicinal and nutritional purposes. Capitols are the edible part of the plant and its leaves are used in the pharmaceutical industry. Artichoke has a special place in the pharmaceutical and traditional medicine industry due to its various polyphenols and flavonoids, with an important pharmaceutical and antioxidant effect. Artichokes leaf has anti-oxidative, antibacterial, choleretic and diuretic. In addition, artichoke extract reduces cholesterol and lipids due to the biosynthesis of cholesterol. Chlorogenic acid and cynarin are the major components of the plant and the medicinal properties are mainly related to them. The present study addresses the different aspects of this plant.
Industrial/ Practical recommendations: Considerable amounts of different phytochemicals can be found in Artichoke which make it suitable for herbal remedies. More studies about the other useful and unknown properties of this multipurpose plant are essential.

Keywords


Article Title [Persian]

مروری بر جنبه های مختلف گیاه دارویی کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.)

Author [Persian]

  • مرضیه الله دادی
اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران؛
Abstract [Persian]

مقدمه و هدف: کنگرفرنگی(Cynara scolymus L.) گیاهیدارویی ازتیره Asteraceae است. این گیاه بومی جنوب مدیترانه و شمال آفریقا می‌باشد و امروزه در بسیاری از مناطق دنیا جهت مصارف دارویی و غذایی کشت می‌شود. کاپیتول‌ها بخش خوراکی گیاه هستند و برگ‏های آن در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار می‏گیرند. کنگر فرنگی به‏دلیل داشتن ترکیبات پلی‏فنلی و فلاونوئیدی مختلف با اهمیت دارویی وآنتی‏اکسیدانی، درصنایع دارویی و طب سنتی جایگاه خاصی دارد. برگ کنگرفرنگی دارای خواص آنتی­اکسیداتیو، آنتی­باکتریال، تخلیه کننده صفرا و نیز خاصیت مدری می­باشد. بعلاوه، عصاره کنگرفرنگی بدلیل مهار بیوسنتز کلسترول منجر به کاهش کلسترول و چربی خون می­شود. اسیدکلروژنیک و سینارین ترکیبات عمده گیاه محسوب می­شوند که خواص دارویی این گیاه عمدتا به آنها مربوط می­باشد. مطالعه حاضر به بررسی جنبه­های مختلف این گیاه پرداخته است.
توصیه کاربردی/صنعتی: گیاه کنگر فرنگی دارای فیتوکمیکال­های مختلف در مقادیر بالا است و می­توان از آن داروهایی با منشاء گیاهی تولید کرد. همچنین انجام مطالعات بیشتر در مورد خواص مفید و ناشناخته دیگر این گیاه چند منظوره ضروری به نظر می‌رسد. 

Keywords [Persian]

  • اثر درمانی
  • اسیدکلروژنیک
  • سینارین
  • کنگرفرنگی
  • گیاه دارویی