Document Type: Original article
Authors
1 Graduate of Veterinary Medicine ,Sharekord Branch, Islamic Azad university, Shahrekord ,Iran
2 Pathobiology Department ,Shahrekord Branch ,Islamic Azad University ,Shahrekord ,Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
مقدمه و هدف: آلودگیهای کوکسیدیایی همه ساله در مناطق مختلف دنیا، چه به صورت کوکسیدیوز بالینی و یا تحت بالینی باعث خسارات اقتصادی زیادی در صنعت طیور میگردد. لذا هدف از این مطالعه مقایسه عصاره پوست انار در مقایسه با داروی تولترازوریل بر دفع اووسیت آیمریا و آسیب شناسی روده میباشد.
روش تحقیق: در این مطالعه که از 180 قطعه جوجه یک روزه نژاد روسی استفاده شد، بعد از آلوده نمودن جوجهها با اووسیت ایمریا در سن ۲۱ روزگی و دادن زمان تا بروز علایم و اخذ نمونه مدفوع جهت شمارش تعداد اووسیت ها در مدفوع، دوره درمان با داروی تجاری تولترازوریل (2 روز) و عصاره پوست انار (۷روز) با غلظتهای۱۰۰ و۲۰۰ و۴۰۰ ppm، آغاز شد. در پایان دوره، نمونه مدفوع جهت بررسی میزان آسیبهای بافتی حاصل از بیماری بعد از درمان، از روده کور به صورت تصادفی تهیه و به آزمایشگاه ارسال گردید. در نهایت، لامهای هیستوپاتولوژی تهیه شده و نتایج آماری حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها بررسی شدند.
نتایج و بحث: نتایج بیانگر کاهش قابل توجه میزان اووسیت دفعی در مدفوع، کاهش ضایعات پاتولوژی ناشی از کوکسیدیوز و حذف مراحل زندگی انگل در روده کور، در گروههای تحت درمان با عصاره پوست انار (۴۰۰>۲۰۰>۱۰۰) بود. بدین ترتیب که در گروه آلوده شده و بدون درمان، در روده کور خونریزی، نکروز و مراحل زندگی انگل مشاهده شد. این علائم در گروه درمان شده با غلظت ppm۱۰۰ عصاره انار نیز به طور خفیف مشاهده شد. در گروه درمان شده با غلظت ppm ۴۰۰ عصاره هیچ کدام از علائم ذکر شده مشاهده نشد.
توصیه های کاربردی/ صنعتی: با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق و نیز با در نظر گرفتن عوارض شیمیایی داروها، میتوان از عصاره پوست انار به عنوان درمان کمکی جهت کنترل بیماری کوکسیدیوز طیور استفاده نمود.
Keywords [Persian]